Dienstbier (ČSSD): Obávám se, zda budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby

11.06.2020 20:05

Projev na 24. schůzi Senátu dne 11. 6. 2020 k návrhu zákona, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2

Dienstbier (ČSSD): Obávám se, zda budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Zatím se probíhající rozprava vlastně netýká projednávaného zákona, ale něčeho, co si zřejmě většina přítomných senátorek a senátorů přeje, aby se jeho součástí stalo, v případě, že se tedy dostaneme k projednávání pozměňovacích návrhů. Já bych se však rád zastavil u toho samotného návrhu zákona.

Já už jsem tady včera v jiné souvislosti zmiňoval, že jsem poněkud nesvůj z toho, že za poslední týdny a měsíce schvalujeme obrovské množství opatření, která jsou dodatečnými výdaji ze státního rozpočtu nebo z veřejných financí. A na druhé straně schvalujeme celou řadu návrhů, které jsou obrovskými škrty příjmů veřejných financí. A já chápu, že v krizi, v které se nacházíme, je řada těch věcí zřejmě nezbytná, že to je v pořádku. Ale na druhou stranu se obávám, jestli budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby jakéhokoli druhu, které jsou naprosto zásadní pro zajištění nějakých základních potřeb občanů České republiky. A o to více mám pochybnosti u tohoto návrhu zákona, protože ten není jednorázový. To není jednorázová pomoc, ale řada těch věcí je tam vlastně trvalým výpadkem příjmů veřejných financí.

Já z tohoto důvodu mám s tím zákonem velký problém, nehodlám ho podpořit. A jakkoli samozřejmě nemám nic proti tomu, aby byl obcím poskytnut kompenzační příspěvek v té výši, jak je navrhováno, tak vzhledem k tomu, že mám problém s tím základem, ke kterému se to má připojit, tak já ten zákon nechci podporovat. Takže pro to nebudu hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…