Dlabajová (ANO): Návrh nových pravidel pro práci v zahraničí je předmětem kritiky

10.03.2016 7:34

Stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě. Komise usiluje o to, aby pracovníci vysílaní na práci do zahraničí pobírali mzdu v úrovni země, v níž budou pracovat. To ovšem může přinést firmám z ekonomicky slabších zemí, včetně ČR, zásadní problém

Dlabajová (ANO): Návrh nových pravidel pro práci v zahraničí je předmětem kritiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

 „Obávám se, že toto opatření by nepřineslo lepší platové podmínky pro zaměstnance vysílané do zahraničí, ale naopak jejich propouštění,“ shrnula hlavní obavu kritiků nové směrnice Martina Dlabajová, členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci. „Pracovní mobilitu považuji za velmi důležitý aspekt budování konkurenceschopné Evropy a osobně ji velmi aktivně podporuji. Ovšem navržené opatření by znovu postavilo bariéry na vnitřním trhu EU a vedlo ke sporům mezi členskými státy,“ dodala Dlabajová.

Rozdílnou úroveň mezd v jednotlivých členských zemí nelze podle Dlabajové považovat za projev sociálního dumpingu, pokud jsou dodržována pravidla vysílání, a tedy i minimální standardy pro pracovní podmínky platné v hostujícím státě. „Komise nebere ve svém návrhu v potaz reálnou ekonomiku v členských státech včetně rozdílných úrovní platů a navrhuje plošné zavedení nové směrnice,“ zdůraznila europoslankyně.  Podle jejího názoru bude mít tento přístup negativní dopad na přeshraniční podnikání malých a středních podniků, které jsou páteří evropské ekonomiky. „Vždyť Evropa, která není konkurenceschopná uvnitř, nemůže uspět ani globálně,“ zakončila svůj projev v rámci parlamentní diskuse ve Štrasburku.

Pracovní program Evropské komise na rok 2016 předpokládá předložení balíku legislativních návrhů zaměřených na řešení aktuálních otázek spojených s mobilitou pracovníků v EU (tzv. balíček mobility). Balík má obsahovat mimo jiné také návrh na revizi směrnice 96/71/ES o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb. Komise se rozhodla předložit nejvíce kontroverzní části balíčku samostatně 8. března 2016 na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Návrh vzbudil bouřlivou debatu.

Záznam projevu Martiny Dlabajové k návrhu revize směrnice o vysílání pracovníků: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…