Dlabajová (ANO): V hospodaření Komise jsem dosáhla průlomové změny

08.04.2016 9:06

Hospodaření Evropské komise za rok 2014 ve výši 142,5 mld EUR schválili členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) v Evropském parlamentu v Bruselu.

Dlabajová (ANO):  V hospodaření Komise jsem dosáhla průlomové změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Hospodaření Evropské komise za rok 2014 ve výši 142,5 mld EUR dnes schválili členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) v Evropském parlamentu v Bruselu. Zprávu o udělení absolutoria, kterou zpracovala česká europoslankyně Martina Dlabajová, nyní čeká schválení na plenárním zasedání EP na konci dubna.

Zpravodajka Dlabajová se musela v procesu zvaném „discharge“ vypořádat s 367 připomínkami, o kterých dnes hlasovali členové výboru. „Jsem s výsledkem spokojená,“ reagovala bezprostředně po schválení své zprávy M. Dlabajová. Za úspěch považuje, že se do textu podařilo včlenit maximum prvků, které povedou k navrhované změně k nahlížení na hospodaření s evropským rozpočtem. „Současně bylo zapotřebí vyhovět i alternativním názorům a politickým rozhodnutím,“ připustila M. Dlabajová.

„Nechceme absolutorium pojímat jako nekonečný seznam údajných hříšníků bez toho, že by byl naznačen způsob jejich nápravy a vyvozeno systémové poučení,“ zdůraznila. Jak dodala, s kolegy ve výboru rozhodně nesdílí názor, že poukazování na domnělé viníky automaticky vyřeší veškeré problémy v čerpání evropských prostředků. „Dnes v době hlasování jsme od situace roku 2014 již rok a půl vzdáleni a situace se změnila na úrovni právní regulace i nového programovacího období 2014-2020,“ podotkla M. Dlabajová.

Vydávání prostředků by mělo být systematicky vyhodnocováno

S ohledem na svoji podnikatelskou minulost se zpravodajka snažila podle svých slov zprávu více přiblížit realitě. Dala jí novou, logickou strukturu a prioritou se stalo výkonnostně a výsledkově orientované pojetí. „Zpráva o hospodaření musí být srozumitelná, užitečná a měla by přinést nejen praktickou analýzu výdajů, ale zejména doporučení, jak zamezit nehospodárnému využívání prostředků evropských daňových poplatníků,“ domnívá se Dlabajová.

Vydávání prostředků EU by podle ní mělo směřovat do oblastí, které Evropě nejvíce prospějí. A mělo by být systematicky vyhodnocováno, zda se tomu tak děje. „Prostředky vynakládané bez přínosu by měly být zastaveny a přesměrovány tam, kde vykáží patřičný efekt. Zvláště v době, kdy se Evropa potýká s migrační krizí i hrozbou terorismu a je třeba hledat okamžitá a efektivní řešení situace,“ shrnula svůj postoj M. Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.