Dobešová (ANO): V OBSE prošla historicky první rezoluce za ČR o migraci

12.07.2016 20:54

Na červencovém zasedání Parlamentního shromáždění OBSE v Tbilisi navrhla vedoucí české delegace Ivana Dobešová (ANO) historicky první rezoluci ze strany ČR.

Dobešová (ANO): V OBSE prošla historicky první rezoluce za ČR o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Dobešová

Po bouřlivé debatě na Hlavním výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky byla tato rezoluce schválena. Prioritou má být znovuzískání kontroly nad přílivem uprchlíků.

Cesta ke schválení rezoluce však nebyla jednoduchá. “Jako klíčová se ukázala schůzka vedoucích delegací zemí V4. Poláci s námi nesouhlasili, nás Slováky a Maďary ale doplnil postoj zástupců Rakouska,” uvedla Dobešová.

“Nelegální migraci lze oprávněně vnímat jako ohrožení výkonu státní suverenity a naší schopnosti bojovat proti mezinárodnímu terorismu, protože drtivá většina migrantů přichází bez dokumentů. Vážené dámy a pánové, zabýváme se bezprostředním ohrožením evropské bezpečnosti. Naše selhání v nedostatečné kontrole a zastavení nelegální migraci podkopává důvěru veřejnosti v integritu našich vládních politik,” uvedla Dobešová před Parlamentním shromážděním.

Po úvodních ustanoveních rezoluce vyzývá ke třem zásadním věcem. V prvé řadě naléhá na členské státy OBSE, aby vyvinuly maximální možné úsilí k znovuzískání kontroly nad přílivem uprchlíků a přijaly ji jako svoji naprostou prioritu. Docílit by toho měly zejména změnou procedury prvního vstupu na území Evropy, která zavede registraci a bezpečnostní prověrky každé jednotlivé osoby.

“Dále vyzývá členské státy OBSE, aby spolupracovaly se zeměmi původu a průchodu migrantů s cílem řešit nelegální migraci a aby začaly řešit bezpečnostní a další problémy, které plynou z migrační krize,” dodává Dobešová. Nakonec rezoluce vyzývá generálního tajemníka a předsedu Stálé rady OBSE k začlenění řešení bezpečnosti jako nedílné součásti nové role OBSE při řešení migrační krize.

Vedle prosazení rezoluce Dobešová obhájila svoje posty jako místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii a lidská práva a humanitární otázky a také liberální frakce Parlamentního shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…