Dočekal (Svobodní): Ostře odsuzuji nátlakové metody Pirátských a Zelených zastupitelů

18.01.2021 22:48

Vyjádření Jana Dočekala k výzvě Pirátů a Zelených z Prahy 6 k rezignaci

Dočekal (Svobodní): Ostře odsuzuji nátlakové metody Pirátských a Zelených zastupitelů
Foto: archiv J. Dočekal
Popisek: Jan Dočekal

Jak asi většina z vás ví, tak mne na radnici Prahy 6 vyzvali zastupitelé za Piráty a stranu Zelených k rezignaci a zároveň požadují mé vyloučení ze zastupitelského klubu ODS. V tomto duchu byl podán podnět k mandátovému výboru a já byl vyzván, ať se k němu vyjádřím. Takže to mé vyjádření máte tady:

1. Pirátům a Zeleným pravděpodobně uniklo, že mimo to, že jsem zastupitelem na Praze 6, tak jsem zároveň prvním místopředsedou Svobodných. Pro informaci jde o celostátní politickou stranu, která má mj. zastoupení v Senátu ČR, na magistrátu hl.m. Prahy, magistrátu Brna a celkem má cca 100 zastupitelů v dalších městech, obcích a městských částech.

2. S demonstrací na Staroměstském náměstí nemá absolutně žádnou souvislost to, že jsem (na základě naší koaliční smlouvy) v klubu ODS a je naprosto zcestné s touto akcí ODS jakkoliv spojovat. Na demonstraci jsem vystupoval zcela odděleně od svého mandátu v komunální politice a ani jednou nezaznělo jakékoliv spojení s Prahou 6.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

3. Celá akce byla řádně svolána, ohlášena a povolena. Její průběh a zabezpečení byly předem projednány s velitelem zásahu Policie ČR. Ani ze strany magistrátu ani ze strany PČR nebyl vydán pokyn k jejímu rozpuštění. Naopak i velitelé zásahu Policie ČR se vyjádřili v tom duchu, že takto profesionálně zorganizovanou demonstraci zatím nezažili. Srovnejte to laskavě s jinou říjnovou demonstrací tamtéž, kde byl nutný zásah těžkooděnců a vodních děl. Poklidný průběh "naší" demonstrace je s tímto v příkladném rozporu.

4. I ministr Hamáček veřejně prohlásil, že práva plynoucí ze Základní listiny práv a svobod, která jsou součástí Ústavy ČR, jsou nezcizitelná a jsou nadřazena vládním opatřením, která nemají ani formu běžného zákona.

5. Snaha pirátských a zelených zastupitelů silně připomíná situaci před rokem 1989, kdy tehdejší ČSSR sice formálně podepsala "Mezinárodní pakt o občanských a politických právech" a "Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech", ale v praxi kriminalizovala občany, kteří nesouhlasili s jediným povoleným světonázorem.

6. Ostře odsuzuji nátlakové metody Pirátských a Zelených zastupitelů o jakési "vylučování", ostrakizaci a zostouzení. Považuji tyto jejich snahy za bezprecedentní útok na ústavní pořádek ČR a domnívám se, že před mandátový výbor by měli předstoupit a vysvětlit své jednání naopak autoři těchto výzev!

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…