Doktor: Ústavní pojistka David Rath? Aneb o osudu mlčících ovcí

26.06.2013 22:05

Však čtenáři věz, jen pokračuji v obrazech, které líčil jsem před mnoha měsíci a za osla jsem byl, podotýkám ze své vlastní volby, patří mi tedy i právo varovati...

Doktor: Ústavní pojistka David Rath? Aneb o osudu mlčících ovcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Čtu si úvahy o dopočítávání hlasů potřebných pro rozpuštění poslanecké sněmovny.A čtu si také úvahy o počítání hlasů pro podporu případné vlády, ať té či oné. Každé z hlasování má sice jinak postavenou logiku utváření potřebné většiny, avšak jedno společné. První vychází z pozitivního projevu – hlasování Pro, tedy nutně i z účasti poslance na takovém aktu, bez ohledu na to, kolik je těch zbývajících. Druhé pak z poměru hlasů táborů stojících Pro a Proti, respektive z poměru Pro hlasujících a zbytku oprávněných, neb těmi mohou být i ti, kteří sice přítomni jsou, avšak zdržují se a zvyšují tak práh nutné nadpoloviční většiny (jak dlouze se obchází slovíčko kvóty).

I zjistil jsem, že několik píšících osob již došlo do místa, na které jsem poukazoval, a to hned několikrát v řadě měsíců za sebou, právě v souvislosti s kauzou poslance Davida Ratha. Poslanec David Rath má svá ústavní práva a také ústavní povinnosti. Jistě on sám, býti na svobodě, by s tímto mohl naložit všelijak.

Je však vazebně vězněn. O jeho možnosti práva využít a povinnosti dostát rozhoduje někdo jiný – soudce! Ústavní princip práva volit a být volen, jakož i vykonávat veškerá práva se zvolením související, je podle mne absolutní vektor. A jelikož nemáme žádnou právní úpravu odebírající mandát stíhanému poslanci – a doufám, že to tak nikdy nebude, není tu žádný jiný zájem či výklad toto upravující. Neschopnost politiků řešit nepohodlné nevděčné situace dokonce vedla k tomu, že poslanci Pekárkovi byl sice teatrálně odebrán plat, ale mandát poslance, ten mu zůstává. I o něm, o jeho možnosti právům a povinnosti dostát, rozhoduje jiná osoba, zde tedy ředitel věznice. Ano, je to zcela absurdní, zde však věc nekončí…

Bude-li hlas Davida Ratha právě ten (a odvozeně platí tato úvaha i u poslance Pekárka), který bude chybět pro dopočtení právě většiny 120 hlasů nutných pro rozpuštění poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb, stejně tak, bude-li právě ten či onen chybějící hlas limitním – posouvajícím práh nadpoloviční většiny tím či oním směrem (představte si jen, že Davida Ratha by na hlasování nepustili a pana Pekárka ano či obráceně) s ohledem na hlasovanou situaci, pak musí oba logicky podat žalobu na neústavnost. A posléze uspět!

Samo o sobě je více jak rok trvající věznění Davida Ratha směšné, bezdůvodné (přípravné úkony žaloby byly dokončeny) a opravdu hraničící se zakázkou.

Voliči sociální demokracie, spíše však všichni a to bez rozdílu, by měli křičet a žádat, ale i dopřát mu spravedlivý soudní proces a také žádat, aby jejich poslanec vykonával svá práva a povinnosti.

Rozumím tomu, stejně tak hluboce lituji, proč se naše společnost topí v partikulárních zájmech, v soubojích, kdy jedni zainteresovaní vytlačují druhé, aby spolu jinde mazali schody třetímu. A nemohu se na voliče zlobit. Čemu vůbec nerozumím a křičet mohu, je mlčení politiků. Soud nestojí nad Ústavou naší země. Soud musí vědět, a obávám se, že velmi dobře ví, že obraz, který tu líčím a zní tedy otřesně, povede ke zkratce – „to oni politici“. A lid bude velmi pobouřen! Pak mlčíte-li dnes a neumíte-li dopočítávat možné, vám nezbude než mlčet dále.

Michal Doktor, poslanec Parlamentu ČR, Jihočeši 2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Doktor - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).