Dolejš (KSČM): Nemlčme na nebezpečné provokace

30.06.2013 17:19

Vyjádření k eskalaci napětí pravicovými extremisty

Dolejš (KSČM): Nemlčme na nebezpečné provokace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

V situaci, kdy  v České republice extrémisté opakovaně organizují násilné provokace  do lokalit sociálního vyloučení (Duchcov 23. června, České Budějovice 29. června), mám za krajně nezodpovědné zejména od ústavních činitelů přicházet s výroky, které mohou drzost extrémistů, provokujících otveřeně na xenofóbní notu ještě zesílit. Nepřímo tak přitakávají  pogromistickým náladám, šířených hajlujícími "ultras" v ulíchc českcý měst.

K těmto nezodpovědným výrokům bohužel patří např. opakované výzvy senátor Okamury k vysídlování Romů. Je necivilizované už to, že někdo může hlásat že problém sociálního vyloučení se má vyřešit etnickou segregací a migrací. Posílat nepohodlné lidi do Indie do Habeše či kamkoliv připomíná doby, kdy byly připravovány vysídlovací plány pro slovanské obyvatelstvo  To by nám s takovým přístupem veřejná debata viditelně „zhnědla“.

To že se  má vysídlování odehrávat „demokraticky“ a ne jako za nacistické totality nic nemění na ostudném základu takové myšlenky.  Co bude dál ? Omezení občanských práv pro některá naše občany s nečeskou národností, odebrání práva na usídlení, nucené práce a  tábory ? V zemi roste nezaměstnanost, vzmáhá se počet těch nejchudších a mi budeme dělat hromosvod společenských frustrací ze sociálně vyloučených ?

Provokatéři včera v Českých Budějovicích stejně jako před týdnem v Duchcově se přišli rvát a zvyšovat napětí. lPodle primátora Českých Budějovic Juraje Thomy vznikl včerejší konflikt kvůli neohlášenému  pochodu na sídliště Máj. Výkřiky jako „černé svině„ a  „Heil Hitler!“ jasně potvrzují oč šlo. Tvrzení, že šlo jen o spontánní protest znepokojených občanů,  jsou v tomto kontextu jen chlácholivé kecy.

Provokatéři inspirovaní takovými akcemi prostě žádné řešení nepřinášejí, v tom jsou jejich aktivity jak nebezpečné, tak i jalové  S vlastenectvím ani s dělnickou politikou tyhle xenofobií provokace a vyhrožování  mocí silné roky nemá nic společného.  Mlčet na  řádění zfašizovaných bojůvek 68. let od konce světové války, tak to by se museli ti, co padli v boji s nacismem  a fašismem, obracet v hrobě.

Akce extrémistů jsou u nás zatím jen okraj politické scény. Bohužel si ale občas v populistickém zaujetí nevidí do úst ani parlamentní politici a u nich je to už vážnější Zmiňovaný senátor Okanuta v podobném vyjadřování bohužel není sám.  Agresi vůči minoritním etnikům avizuje např. jeho kolega z dolní komory poslanec Chaloupka  Nedávno sliboval mazec, až to vezmou lidé do svých rukou a že Romy „neochrání ani těžkooděnci."

Jak dát lidem práci, jak vymáhat zákony  pro každého stejně, bez  ohánění se kolektivní vinou s rasovým kontextem, to je skutečný úkol. Rvačky a hajlování určitě ne. Na to nelze mlčet.  I proto stála KSČM jak v Duchově, tak i v Českých Budějovicích na straně těch, kterým jde o věcné řešení a skutečné právo a pořádek -  ve spolupráci s občany, s městem, krajem  as řádně fungujícími státními orgány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…