Dolejš (KSČM): Pokud jim to zaťápneme, vyženeme je do úřadů práce

08.04.2015 16:49

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2015.

Dolejš (KSČM): Pokud jim to zaťápneme, vyženeme je do úřadů práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

pravdu, ale opravdu KSČM není adorant pana ministra průmyslu Mládka, tím méně jeho útoku na živnostníky. Já znám pana ministra dlouho a snažím se k němu mít korektní vztah, takže já jsem ocenil, že se za tento výraz omluvil.

Co je ale pregnantní, je, že OSVČ platí na daních i na odvodech jiné peníze, že to těm malým umožňuje přežít. Pokud jim to jednorázově zaťápneme, tak je vyženeme do úřadů práce. Ale na druhou stranu to také znamená, že zejména pokud jde o sociální zabezpečení, tak se vytváří problém do budoucna.
A nějak se to řešit musí, takže to řešme věcně a neobviňujme se z něčeho, co snad ani není pravda. Konec konců my máme v programu zastávat se vykořisťovaných. A troufnu si říci, že malí podnikatelé jsou vykořisťováni právě těmi velkými. Například monopolními cenami, například nastavenými pravidly a také někdy tím, že abychom odvedli, jako když křepelka odvádí od mladých, pozornost od velkých korporací, tak honíme ty malé místo abychom pořádně progresivní daní zdanili ty velké.

A poslední poznámka, abych se vešel do lhůty. Samozřejmě, že ta komise, která existuje, měla určité zadání. A obávám se, že pokud hledáme jádro strategického konsensu na řešení penzijního systému, dnešní debatou jsme příliš nepřispěli. Tato debata nebo ten podklad je o tom, že chceme ukončit určitou nepovedenou fázi, nechceme to prodlužovat, protože to prodlužování by se mohlo prodražit. Ale to jádro konsensu chybí. Ale jestli chceme k němu směrovat tímto způsobem, tak to opravdu, ale opravdu ne. Tady je třeba si ujasnit, jaké místo má mít první pilíř, jak má být stabilně zafinancován (Upozornění předsedající na čas.) a nedělat si iluze o tom, že kapitálové výnosy za 20, za 30 let budou tak velké, že nás spasí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…