Dolejš (KSČM): Zamlžená budoucnost veřejných financí

29.11.2020 6:32

S měsíčním zpožděním prošlo 11. listopadu plénem Sněmovny tzv. první čtení zákona návrhu státního rozpočtu na rok 2021. Schváleny byly základní parametry návrhu včetně schodku 320 miliard korun. Hlasování o konečné podobě rozpočtu má proběhnout 16. prosince. Tato čísla už není možné změnit, buď tedy neschválením rozpočtu spadneme do provizoria, anebo se bude muset zákon o rozpočtu poměrně brzy novelizovat.

Dolejš (KSČM): Zamlžená budoucnost veřejných financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

Už při hlasování o rozpočtu bylo zřejmé, že nakonec schválená čísla jsou značně virtuální. Jednak se zhoršila makroekonomická východiska, ze kterých návrh vycházel, predikce vývoje ekonomiky na rok 2021, v září se očekávalo oživení +3,9 % HDP, v listopadu už jen +1,7 % HDP (aktualizace musí odrážet i další vlny epidemie). A jednak nebyly zohledněny razantní daňové změny, které přišly do Sněmovny málo projednané a na poslední chvíli.

Sněmovna schválila tzv. daňový balíček až 19. listopadu. Jeho součástí se především na poslední chvíli stal návrh premiéra Babiše na zrušení superhrubé mzdy. Ten obsahoval enormní snížení daní z příjmu a současně další uvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti (možnost se zadlužit razantně jako v letošním roce i v roce 2021). Tento pozměňovací návrh schválilo ANO s hlasy ODS a SPD.

Pokud by v nezměněné podobě balíček prošel celým legislativním procesem, byl by to výpadek dalších 130 miliard. Debata o podpoře nereálně sestaveného rozpočtu se tak posouvá k otázkám, jak tomu výpadku čelit. Do konce roku už nelze měnit zákony, které určují příjmy a nelze ani seškrtat ze dne na den desítky miliard. Prakticky to znamená, že v letech 2020 až 2021 by se musel zvýšit dluh ČR o celý bilion a hodnota dluhu by v roce 2023 překročila tři biliony (v roce 2019 to bylo 1,6 bilionu korun).

Ministerstvo financí chce aktualizovanou prognózu ekonomiky představit až v lednu příštího roku. Do konce roku ovšem musíme rozhodnout o daňovém balíčku a o případném výpadku 130 miliard u daně z příjmů navíc oproti rozpočtovému plánu. Jedině Senát v této chvíli může zákon změnit (sazbu daně, slevu na poplatníka, anebo sdílení daní mezi státem a kraji a obcemi. Pak by Sněmovna musela volit mezi svou původní verzí nebo senátní verzí.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Za této situace neexistuje dobré řešení. Je zřejmé, že virtuální rozpočet státu se prostě bude vyvíjet jinak, že bude brzy nutná novelizace. Zhruba 40 miliard z výpadku 130 miliard půjde na vrub obcí a krajů, to si vyžádá výraznou kompenzaci. Dosavadní uspěchané zásahy do daňových příjmů by měly mít jen prozatímní charakter. Bohužel toto zrušení superhrubé mzdy je krok systémový, který se bude v příštím volebním období těžko předělávat.

Už nyní je zřejmé, že na úroveň roku 2019 se výkon ekonomiky nevrátí ani v roce 2022. Pokud loni dosáhl státní dluh ještě krásných 29 % HDP, v příštím roce to už může být 45 % a přiblíží se náraz na dluhovou brzdu. Bez projednání mixu významných příjmových a výdajových opatření se už neobejdeme. V červenci t. r. KSČM požadovala od vlády koncepci konsolidace veřejných financí. Tak mohla definovat koridor na manévr s veřejnými financemi. To vláda splnila značně formálně, se zpožděním a bohužel zcela nepostačujícím způsobem.

Při ztrátě příjmů má stát v podstatě dvě řešení. Jedním jsou dluhy a druhou škrty. Obojí je velký problém. Proto nás čekají úvahy na téma zásadních reforem, a to včetně daňového systému. Přerozdělit daňové břemeno je zapotřebí. Je třeba otevřít znovu nejen otázku daňové progrese, ale podívat se i na nastavení korporátní daně, na zdanění velkého kapitálu, včetně zdanění dividend. Hlasovací blok ANO, ODS a SPD se ale o těchto položkách odmítá bavit.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.