Doležal (SPD): Destrukce středočeské veřejné dopravy ze strany vedení kraje pokračuje

14.06.2021 14:04

Po nedávném zrušení slev na jízdné pro středočeské žáky, studenty a seniory následuje další útok nového vedení Středočeského kraje na veřejnou dopravu a zájmy středočeských občanů.

Doležal (SPD): Destrukce středočeské veřejné dopravy ze strany vedení kraje pokračuje
Foto: archiv
Popisek: Ekonom a politolog ing. Tomáš Doležal je koordinátorem hnutí Svoboda a přímá demokracie v okrese Praha-východ.

Nové vedení středočeského kraje, nová krajská vládnoucí většina

ve složení hnutí STAN, Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Zelení pokračuje v nesmyslném a naprosto neodůvodněném omezování veřejné dopravy v našem kraji. Nyní tím, že hodlá přikročit k likvidaci některých železničních tratí a spojů. A to včetně těch nedávno nákladně, za peníze středočeských občanů, zrekonstruovaných.

Likvidace železničních tratí

Tato likvidace se má týkat zejména lokálních spojení mezi malými obcemi a vesnicemi na jedné straně a spádovými městy resp. spádovými sídly na straně druhé. To znamená v lokalitách,  kde často představuje železnice jediný dopravní spoj pro místní obyvatele.

Korunu tomuto šílenému nápadu nasazuje plán na zrušení vlakového spojení Mělník-Mladá Boleslav, které bylo mnohamilionovým (přes půl miliardy korun) nákladem dokončeno teprve před pár měsíci.

Dalším příkladem nekoncepčního  - a doslova marnotratného -  chování nové středočeské vládní koalice  by pak bylo plánované zastavení provozu na trati Vraňany – Lužec nad Vltavou, kde bylo nedávno dokončeno vybudování souboru zdvihacích mostů, včetně jednoho mostu železničního,  za další stovky milionů korun z veřejných peněz.

Vše toto se navíc děje zcela v rozporu s bombastickými předvolebními sliby středočeských filiálek nyní v kraji vládnoucích stran, plnými řečí o plánované podpoře krajské veřejné dopravy, zejména té železniční
a o jejím rozšiřování a posilování…

Co se má rušit?

Dle zveřejněného plánu se má jednat o zrušení třinácti tratí, které krajský radní pro mobilitu, pan Petr Borecký (STAN), označuje arogantně za „neperspektivní“.

Přitom za měřítko „perspektivnosti“ zde byl zvolen počet cestujících
na dané trati za týden. Konkrétně pak hranice 2 500 cestujících, čili vůbec nejde o žádné okrajové trati, kde by jezdily pouze prázdné vagóny nebo několik jednotlivců.

Přičemž ani úspora, kterou by tento necitlivý a škodlivý krok přinesl,
není z hlediska celkového rozpočtu Středočeského kraje nikterak závratná – jde o 40 milionů korun ročně, tedy o 0,12 % z celkových plánovaných výdajů kraje na rok 2021!

Vlakový provoz se má rušit  mj. na těchto tratích:

Plaňany – Kouřim, Uhlířské Janovice – Ledečko, Bakov nad Jizerou – Dolní Bousov, Zlonice – Straškov, Hostivice – Podlešín, Rakovník –Kralovice u Rakovníka, Březnice – Rožmitál pod Třemšínem,
anebo Čelákovice – Mochov.

Na některých těchto úsecích má v budoucnu dojít k náhradě vlakového spojení spojením autobusovým, jinde půjde o tvrdé zrušení
bez náhrady.

Co nás (ještě) čeká…

Složení současné středočeské krajské vládnoucí koalice odpovídá tomu, jak by, v nejhorším představitelném případě, mohlo vypadat složení budoucí české vlády po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, pokud by ji tvořila uskupení dvou předvolebních koalic někdejšího tzv. Demokratického bloku: STAN + Piráti a ODS+KDU-ČSL+TOP 09.

Z jejího chování a z jejích praktických kroků lze tedy i docela dobře predikovat, jakým způsobem by se chovala budoucí celostátní vláda těchto stran a hnutí.

Vydala by se cestou omezování podpory nejohroženějším skupinám občanů, cestou omezování a zdražování veřejných služeb a cestou vytváření prostoru pro jejich budoucí privatizaci a pro ztížení přístupu občanů k nim.

Na příkladu osudu středočeské veřejné dopravy to vidíme velmi dobře.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.