Doležal (SPD): Školy, válka a (ne)soudnost

08.02.2021 16:05

"Celá země stojí. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid. Žádná jiná situace nám nezastavila fakt, že děti chodily do škol." Toto včera veřejně prohlásila ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová.

Doležal (SPD): Školy, válka a (ne)soudnost
Foto: archiv
Popisek: Ekonom a politolog ing. Tomáš Doležal je koordinátorem hnutí Svoboda a přímá demokracie v okrese Praha-východ.

Nemá asi valného smyslu nyní samoúčelně přibíjet paní mistryni na pomyslný pranýř. Ostatně, za svůj nehorázný výrok se později omluvila.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Mnohem důležitější je celkový kontext jejích slov, který vypovídá o celkové úrovni naší politické scény – a hlavně o enormním úpadku vzdělanosti, nejen v rámci politické třídy.

Úpadek vzdělanosti

Paní ministryně v životopise uvádí, že vystudovala několik zahraničních vysokých škol. To nikdo nezpochybňuje. Tristní je fakt, že se takového výroku vůbec může dopustit absolvent univerzity. Dříve by to bylo nemyslitelné i u žáka druhého stupně základní školy.

Politik, natož člen vlády, by neměl být pouhý expert či byrokrat, mělo by se jednat o osobnost s širokým rozhledem a přirozenou inteligencí, která dokáže občany v těžkých dobách, typu té, kterou právě prožíváme,  uklidnit a jít jim příkladem.  Nikoli přilévat olej do ohně nepřiměřenými výroky, navíc  nepravdivými, za které je nucen se vzápětí omlouvat.

Poté vznikají oprávněné pochybnosti, zda dokáže kompetentně řídit svůj resort, jestliže opakovaně zcela selhává i v základní analýze dnešní situace a jejích souvislostí.

Německá likvidace českého vysokého školství

Druhá světová válka byla temnou kapitolu moderních dějin, naší zemi způsobila fatální a nenahraditelné škody, zejména ty lidské. Statisíce Čechů zavražděných Němci, genocida Židů, miliardové materiální škody a zmrzačená duše národa.

Ministryně Maláčová ve své omluvě mimo jiné sdělila, že chtěla hlavně poukázat na to, že ani válka nevedla k tak dlouhému uzavření škol pro většinu žáků a studentů jako současná epidemie koronaviru.

Ale ani toto není pravda!

17. listopadu 1939 přece němečtí nacisté uzavřeli české vysoké školy, což vytrvalo až do května roku 1945!

A nejen to.

Tato událost spustila vlnu brutálních německých represí proti českému studentstvu. 1200 českých studentů bylo okamžitě transportováno  do koncentračního tábora Sachsenhausen, což mnozí z nich následně zaplatili životem.

A devět předáků českého studentského hnutí bylo 17. listopadu 1939 německými nacisty v ruzyňských kasárnách popraveno:

Jan Černý, Josef Adamec, Bedřich Koula, Josef Matoušek, Václav Šaffránek, Jan Weinert, František Skorkovský, Marek Frauwirth a Jaroslav Klíma.

Připomínkou této tragédie je i skutečnost, že od roku 1941 je 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. A  i u nás je státním svátkem, který v sobě spojuje vzpomínky na dějinné  události let 1939 a 1989.

Bez 17. listopadu 1939 by nebylo 17. listopadu1989.

Porovnávat tyto události se současnou několikaměsíční distanční výukou je něco naprosto neuvěřitelného.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.