Dolínek (ČSSD): Praha zachránila 15 milionů korun na podporu rodinné politiky

12.01.2016 22:34

Rada hlavního města Prahy schválila převedení 15 milionů Kč z neúčelové rezervy zpět do rozpočtu na rok 2016 a napravila tak nezodpovědnou chybu, kterou učinili zastupitelé ODS, Trojkoalice, TOP 09, Pirátů a nezávislých kolem Tomáše Hudečka, kteří v prosinci hlasovali pro pozměňovací návrh rozpočtu, jež snižoval finanční prostředky na podporu rodinné politiky o 15 milionů Kč. Hrozilo tak, že by byla v roce 2016 ze strany hlavního města prakticky zastavena podpora velmi významných prorodinných aktivit.

Dolínek (ČSSD): Praha zachránila 15 milionů korun na podporu rodinné politiky
Foto: archiv
Popisek: Petr Dolínek ČSSD

„Prosincové hlasování opozičních a části koaličních zastupitelů, kteří schválili odebrání 15 milionů korun z oblasti rodinné politiky, čímž se granty dostaly doslova na nulu, nelze nazvat jinak než schválností schovanou za politikaření. Rodinná politika se stala obětním beránkem. Hledali jsme proto cestu jako toto nezodpovědné rozhodnutí napravit. To se nám podařilo a více než 50 žadatelů o grant z řad organizací poskytující návazné rodinné služby a služby pracující s dobrovolníky v rodinách, bude mít šanci ve své velmi potřebné práci pokračovat i v roce 2016,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

Granty jsou primárně určeny na pomoc týraným, zneužívaným a zanedbávaným dětem, na podporu rodin s autistickými dětmi, rodin, které jsou ohroženy sociálním vyloučením či na psychologickou podporu dětem z rozpadajících se rodin. „Finance obdrží organizace, které svojí činností eliminují negativní jevy dopadající na děti, mládež a rodinu. Jedná se nejen o sociální služby, ale i aktivity návazné a preventivní, které hrají ve zvyšování kvality života významnou a nezastupitelnou roli,“ dodává Dolínek.

Vyjmutí snížení příspěvku na rodinnou politiku z komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtu navrhovala při prosincovém hlasování zastupitelstva o změně rozpočtu MHP bývalá radní pro sociální oblast Irena Ropková, ovšem nikdo ze zastupitelů zelených, starostů, lidovců, Pirátů, ODS, TOP 09 a většiny nezávislých tento její návrh nepodpořil a rodinná politika přišla o potřebné finance. Převedením 15 milionů Kč z neúčelové rezervy zpět do kapitoly 5 (Zdravotnictví a sociální oblast) byla napravena zásadní chyba, která téměř ohrozila podporu rodinné politiky v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.