Drábek (TOP 09): Jak na předražené ubytovny

28.09.2014 13:00

Komentář exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

Drábek (TOP 09): Jak na předražené ubytovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Téma předražených ubytoven a zneužívání doplatku na bydlení je vděčným tématem, zvláště pokud se blíží jakékoli volby. Před pár dny se ho dotkl v rozhovoru pro Mf DNES i senátor Jaroslav Zeman.

Pokud se tímto tématem zabývá, měl by si však zjistit základní fakta. Doplatek na bydlení byl zaveden zákonem z roku 2006, který byl v parlamentu schválen ještě za sociálně demokratické vlády Jiřího Paroubka. Těžko jsem ho tedy mohl předkládat já, jak tvrdí senátor Zeman, když jsem nastoupil do vlády až v roce 2010.

Naopak, v roce 2012 byl v parlamentu projednáván můj návrh na zrušení doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení, tedy dvou existujících dávek se stejným účelem, a jejich nahrazení jednou dávkou, kde by riziko zneužití bylo odstraněno. Poslanci ODS, za kterou je pan Zeman senátorem, však zrušení doplatku na bydlení nepodpořili, ač se pár měsíců před tím k tomu ODS v koaliční dohodě zavázala. Kritika senátora Zemana by tedy měla směřovat do vlastních řad.

Tolik upřesnění historických souvislostí na základě veřejně dostupných faktů. Ale co tedy s tím dnes? Změna zákona je zdlouhavý proces. A přitom je k dispozici okamžité řešení. Podle zákona přiznává úředník úřadu práce doplatek na bydlení ve výši obvyklého nájemného. Přesnými slovy zákona: „...do výše, která je v místě obvyklá.“ Jakmile tento postup začnou úředníci úřadu práce důsledně uplatňovat, bude po problému s předraženými ubytovnami.

Neschopnost současného vedení celostátního úřadu práce i ministerstva práce a sociálních věcí zajistit dodržování zákona je do očí bijící a stojí nás všechny kromě devastace morálních hodnot i desítky milionů korun každý měsíc.

Jaromír Drábek, exministr práce a sociálních věcí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

18:09 Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situ…