Dvouletý (Soukromníci): Pomáhat řešit problémy jde i z opozice

16.04.2019 11:31

Jsem rád, že se nám společně s kolegy z uherskohradišťské opozice podařilo rozhýbat řešení problémů s polétavým prachem, který již dlouhé roky znepříjemňuje život především lidem, kteří mají své rodinné domy poblíž uherskohradišťské teplárny, společnosti CTZ.

Dvouletý (Soukromníci): Pomáhat řešit problémy jde i z opozice
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Bohužel, radnice tento problém několik let přehlížela. Místo adekvátního řešení byly v minulém roce uvedeny do provozu tzv. mlžné stěny, které měly zabránit šíření nečistot z uskladněných hromad hruboprachu, kterým se v teplárně topí. Od začátku jsem mimo jiné také se slováckým senátorem Ivo Valentou upozorňoval na to, že instalace mlžných stěn nic nevyřeší, společnost CTZ pouze utratí několik milionů korun a sousední doby a zahrady budou opět zasypáni plachem, dnes dokonce i černým deštěm.

A přesně to se také stalo a dodnes děje. Vedení společnosti CTZ však dál tvrdí, že mlžné stěny alespoň trochu snížily šíření prachu, že udržuje co nejnižší možné zásoby a že navíc mlžné stěny raději vůbec nevypíná. Nicméně jak dokazují očitá svědectví místních obyvatel, situace je stále stejná, ne-li
horší.

Proto jsem na prosincovém zasedání zastupitelstva města Uherské Hradiště navrhl a také prosadil usnesení, které dalo jasný úkol starostovi města, aby v rámci společnosti CTZ, ve které má město podíl ve výši 49 %, prosazoval investici do takových opatření, která budou skutečně eliminovat znečišťování ovzduší a šíření prašnosti především v okolí sídla společnosti.

Je dobrou zprávou, že si starosta Stanislav Blaha vzal toto usnesení k srdci a již zahájil jednání s německým většinovým vlastníkem uherskohradišťské teplárny. Jak starosta potvrdil na dubnovém zastupitelstvu, našli s německým většinovým akcionářem shodu na tom, že je třeba připravit podstatně zásadnější změnu a to změnu topného média. Tedy dosáhnout toho, že se v CTZ přestane topit hruboprachem, ale třeba plynem nebo jiným, podstatně ekologičtějším médiem. A to je skvělá zpráva, protože jedině tak dosáhneme toho, aby se zásadnějším způsobem zlepšili život nejen lidem v okolí teplárny, ale aby se zlepšila také kvalitu ovzduší v celém městě.

Jenže, zatím jsou to jen slova. Shoda je, teď to chce důslednou a rychlou technologickou i ekonomickou analýzu, na kterou v rychlém sledu naváže strategické rozhodnutí a zahájení všech potřebných prací. Je dobře, že se „našla shoda“. Teď je ale třeba, aby se tato shoda proměnila v jasné skutky. A je také nezbytné, aby do té doby CTZ skutečně vyřešila i aktuální stav, neschovávala se za měření, která „splňují limity“, ale naslouchala svým sousedům a dělala vše proto, aby do doby, než se v CTZ začne topit třeba plynem, měli lidé v jejím okolí alespoň trochu normálnější podmínky k životu.

A když už jsem měl tu možnost toto téma otevřít po svém zvolení do městského zastupitelstva, tak si jej rád i do budoucna pohlídám. Chci věřit tomu, že vedení města neusne na vavřínech a tento jistě náročný projekt bude kvalitně řídit a rychle vést ke kýženému cíli.

Ing. Michal Dvouletý, MBA
člen Zastupitelstva města Uherské Hradiště
Naplno pro Hradiště

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.