Europoslanec Zdechovský: Dohoda TTIP není žádným strašákem

16.07.2015 10:57

Nedávno schválil Evropský parlament pravidla, podle kterých by měla být přijata dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi Evropskou unii a USA (TTIP).

Europoslanec Zdechovský:  Dohoda TTIP není žádným strašákem
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Česká republika je proexportně orientovanou zemí, a proto bezcelní trh se svobodnou výměnou zboží s co největším počtem zemí je v jejím klíčovém zájmu. A jestliže TTIP umožní vznik území s volným obchodem s více než miliardou obyvatel, bude to pro nás jenom dobře. Tím ovšem netvrdím, že máme jít ve všem na ruku Američanům. K přijatelnému výsledku pro obě strany se dá dojít jen přes náročná jednání, nicméně jejich úspěch potřebujeme. Vždyť ekonomičtí odborníci odhadují, že dohoda TTIP umožní růst české ekonomiky minimálně o 2,5% ročně.

Musíme si uvědomit, že Spojené státy americké s více než třemi sty miliony obyvatel a s jejich vysokou kupní silou, kde průměrný plat činí v přepočtu zhruba 75 tisíc korun měsíčně, jsou pro nás velmi zajímavým trhem. V současné době oba celky EU a USA vytvářejí 47% světového HDP, tedy téměř polovinu. Zároveň produkují skoro třetinu světového obchodu. Vzájemné propojené přímé investice pak dosahují hodnoty téměř 3 bilionů euro. Stále se tedy jedná a ještě dlouho jednat bude o dva klíčové hráče světové ekonomiky.

Na druhé straně jsou přehnané obavy odpůrců dohody, že se k nám dostanou z Ameriky chlórovaná kuřata apod. Dohoda rozhodně neumožní dovoz genericky modifikovaných potravin, s čímž osobně nesouhlasím, a nedovolí snížení evropských standardů v této oblasti. Rovněž strach z údajného dovozu nekvalitního zboží z USA do Evropy je zbytečně zveličený.

To neznamená, že bude povinnost americké zboží kupovat

Tato dohoda pouze odstraní zbývající překážky ve vzájemném obchodování. To ale přece neznamená, že bude nařízena povinnost americké zboží kupovat. Pokud zákazník nebude mít zájem, tak si dotyčný výrobek jednoduše nekoupí. Myšlenka, že lidé začnou v případě uzavření dohody TTIP bezhlavě nakupovat produkty špatné kvality, uráží obyvatele evropských zemí.

Navíc členským zemím Evropské unie přinese tato dohoda podle odhadů ekonomů 1,2 milionů nových pracovních míst a v samotné České republice by její zásluhou mohly najít práci desítky tisíc lidí. To je v době, kdy se Evropa ještě úplně nevzpamatovala z hospodářské krize, velmi pozitivní a nadějná zpráva.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.