Europoslanec Zdechovský ostře kritizuje jednání soudců v Hradci Králové

02.07.2015 11:24

Poslanec Evropského parlamentu a člen výboru pro spravedlnost (LIBE) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) dnes v Evropském parlamentu zkritizoval jednání některých soudců Krajského soudu v Hradci Králové, kteří půjčili peníze advokátovi Rostislavu Víškovi. Zdechovský považuje takové jednání za naprosto neprofesionální a neospravedlnitelné a je potřeba prošetřit, zda se nejedná o běžnou praxi.

Europoslanec Zdechovský ostře kritizuje jednání soudců v Hradci Králové
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Toto není první pochybení krajského soudu v Hradci Králové. Chování a jednání některých soudců, kteří jsou v přátelském vztahu s advokáty, již nejde přehlížet,“ kritizoval jednání královéhradeckého krajského soudu europoslanec Zdechovský.

Věc je podle něho natolik závažná, že by měla být řešena jak ministrem spravedlnosti, tak i na evropské úrovni. Zdechovský požaduje důkladné prošetření případu a vyvození z něj případné odpovědnosti. „Nedokáži si představit, že soudce rozhoduje objektivně o sporu, kde je jedna strana zastupována advokátem, který mu dluží peníze,“ dodal Zdechovský.

Nebezpečné známosti a jejich důsledky

Známosti mezi soudci a advokáty mohou mít podle Zdechovského vyústit v případy jako je ten bývalého advokáta Rostislava Víška. „Tento člověk si napůjčoval od 70ti lidí, včetně tří soudců královéhradeckého soudu dohromady téměř 11 milionů korun. Od ledna 2013 je stíhaný na útěku a za podvody mu hrozí až desetiletý trest. Tři soudci se tak octli v roli svědků a poškozených, což samozřejmě snižuje důvěru lidí v nezávislost soudců a jejich jednání,“ popsal nedávný případ europoslanec Zdechovský.

Směs netransparentnosti a neprofesionality

I podle vlastní zkušenosti lidoveckého europoslance nefunguje krajský soud v Hradci Králové tak, jak by měl. „Například před rokem jsem obdržel 6 stran rozsudku, který obsahoval přes 200 pravopisných chyb, byla v něm zaměněná jména a bylo zcela jasné, že některé pasáže byly okopírované z jiných rozsudků. Navíc přestože soudkyně a advokátka se evidentně znali a přátelili se, soudkyně tuto skutečnost neoznámila,“ popisuje lidovecký europoslanec praxi soudu v Hradci Králové. Věc proto hodlá řešit v Bruselu.

„Vzhledem k závažnosti celé situace hodlám v nejbližší době interpelovat Evropskou komisi a obrátím se s žádostí o prošetření případu i na ministra spravedlnosti,“ uzavřel europoslanec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.