Europoslankyně Sehnalová: Poslanci EP požadují větší podporu tlumočníků znakového jazyka

24.11.2016 17:47

Lidé se sluchovým postižením musí každý den čelit překážkám i při tak běžných činnostech, jako je návštěva lékaře nebo úřadu. Mnoho z těchto bariér by odstranila asistence profesionálního tlumočníka znakového jazyka, kterých je ve státech Evropské unie akutní nedostatek.

Europoslankyně Sehnalová: Poslanci EP požadují větší podporu tlumočníků znakového jazyka
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Poslanci Evropského parlamentu dnes proto na plenárním zasedání ve Štrasburku odhlasovali usnesení, které upozorňuje na potřebu zvýšení počtu kvalifikovaných a profesionálních tlumočníků znakového jazyka a zlepšení jejich pracovních podmínek. Shodli se, že členské státy by měly například přiznat tlumočníkům znakového jazyka stejný status, jaký mají tlumočníci mluveného jazyka, a podporovat vzdělávání tlumočníků.

„Například v České republice pracuje pouze necelá stovka tlumočníků znakového jazyka. Na jednoho tlumočníka tedy připadá zhruba 140 klientů. I když tuto službu neslyšícím přiznává zákon, v praxi je obtížně dostupná,“ upozornila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

V mnoha státech Unie také chybí jasná pravidla, v jakých situacích mají neslyšící na tlumočení nárok nebo to, kdo službu platí. I když jsou tlumočníci znakových jazyků plně srovnatelní s tlumočníky jakéhokoliv cizího jazyka, řada států jejich profesi neuznává a neexistují ani dostatečné standardy pro jejich formální výuku.

„Na důležitost podpory znakových jazyků upozornila v Evropském parlamentu také říjnová konference „Mnohojazyčnost a rovná práva v EU“, na niž jsem pozvala delegaci zástupců českých organizací sluchově postižených. Právě nedostatek tlumočníků znakových jazyků a překážky při oficiálním uznávání těchto jazyků patřily mezi nejčastější problémy, které na konferenci řečníci zmiňovali,“ doplnila Olga Sehnalová, která je místopředsedkyní místopředsedkyně parlamentní meziskupiny pro práva osob s postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…