Exner (STAN): Zmrazit platy poslancům? Leda těm, co nechodí na jednání. Jako Babiš

11.03.2023 10:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zmrazení platů poslanců.

Exner (STAN): Zmrazit platy poslancům? Leda těm, co nechodí na jednání. Jako Babiš
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Projednávali jsme na návrh hnutí ANO Andreje Babiše na zmrazení poslaneckých platů na 5 let. Babiš apeluje na to, abychom to schválili. Já bych byl pro snižovat platy poslanců, pokud ve sněmovně nepracují a nechodí na jednání. Babiš apeluje, abychom šli příkladem. Tak ať jde příkladem v práci. Není řešení, že budeme brát málo za málo práce. Já mám od roku 1989 raději větší výplatu za hodně práce.

Ještě nedávno měl Andrej Babiš účast na hlasování okolo 15 %, ale minulý týden díky obstrukčním pozměňovacím návrhům to zvedl na 31 %.

Práce poslanců spočívá ale také na práci ve výborech, podvýborech a komisích, které se konají ve výborovém týdnu. Babiš má v těchto týdnech volno. Není členem jediného výboru, komise, podvýboru ani meziparlamentní skupiny. Babiš tady také lže o tom, že jsou za výbory příplatky. Za prosté členství nejsou. Příplatek je pouze za předsedu nebo místopředsedu výboru, ale ti mají dost práce s přípravou a vedením výborů.

Já pracuju ve dvou výborech, čtyřech podvýborech, dvou stálých komisích a šesti meziparlamentních skupinách. Ve Výboru pro evropské záležitosti jsem zpravodajoval 21 bodů, přijímal spousty delagací a byl na několika služebních cestách. Někteří opoziční poslanci ještě nezpravodajovali jediný bod.

To, že Andrej Babiš v parlamentu nepracuje, nenapraví ani to, že prý svůj poslanecký plat posílá samoživitelkám. Asi kdybychom nikdo do parlamentu nechodili, ale posílali plat samoživitelkám, tak toho parlament moc neudělá.

Pokud si máme brát příklad z Andreje Babiše, tak bych rád připomněl, že mnoho let bral nezdaněné příjmy 90 milionů z korunových dluhopisů v hodnotě 1,5 miliardy korun, poslední 3 roky, po zdanění korunových dluhopisů, už jen 76,5 milionu. Nezaplatil z toho žádné sociální ani zdravotní pojištění. Těchto 1,5 miliardy korun mělo navíc být vyplaceno Babišovi k 31.12.2022, ale Agrofert odmítl komentovat, zda bude tato suma vyplacena, anebo s ní bude provedena nějaká jiná účetní operace. Stejně tak Agrofert od roku 2017 čerpal na dotacích o několik miliard korun více než zaplatil na daních.

Takže pokud bychom si skutečně brali příklad z Andreje Babiše, tak budete brát velký plat za málo práce, ale pošlete ho samoživitelkám a budete fintou přes korunové dluhopisy pobírat 7,5 milionu měsíčně, aniž byste dali korunu do státní pokladny.

Říká se tomu chucpe nebo kázat vodu a pít víno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechci se zastávat Babiše, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 11.03.2023 10:39:36
ale v tomto případě pan Exner přestřelil. Možná se mýlím, ale slyšel jsem, že Babiš celý svůj plat dává na dobročinné účely. Babiš má dost velké příjmy ze svého majetku, poslanecký plat nepotřebuje.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.