Falbr (ČSSD): Odsuzujeme kroky Trojky

23.03.2014 18:47

Europoslanec Richard Falbr odsoudil kroky Trojky – orgánu, který vytvořila Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská komise ve snaze pomoci zemím zasaženým krizí. Intervence Trojky měla za následek bezhlavá úsporná opatření stylu Miroslava Kalouska, a vedla tak k dalšímu hospodářskému propadu. Richard Falbr dále uvítal záměr Evropské unie pokračovat v prověřování českého čerpání dotací.

Falbr (ČSSD): Odsuzujeme kroky Trojky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Výsledek činnosti Trojky podle slov Richarda Falbra vyvolal nesouhlas zemí, kterým se mělo pomoci. 

„Hlavními kritiky v Evropském parlamentu byli sociální demokraté. Proto jsme ve výboru pro zaměstnanost a sociální věci, jehož jsem členem, vypracovali zprávu odsuzující působení Trojky,“ informoval Richard Falbr na tiskové konferenci v Lidovém domě. Dodal, že sociálnědemokratická frakce požadovala dokonce ukončení činnosti orgánu.

Programy na start ekonomického růstu se mají dle slov europoslance zaměřit na zvýšení konkurenceschopnosti, rozvoj podnikání a tvorbu pracovních míst. Úspory lze samozřejmě provádět, ale jen tak, aby neohrožovaly malé podniky, seniory, postižené nebo vzdělávací systémy.

Richard Falbr dále uvítal, že do Česka zamíří delegace Evropského parlamentu, jejímž cílem bude prověřit, jak Česká republika čerpala dotace. Příjezd delegace je reakcí na výsledky auditu, který provedl Evropský účetní dvůr v roce 2011.     

„ČR nedokázala vůbec (kromě firmy Unilever) využít prostředky z Globalizačního fondu. Ten poskytuje pomoc pracovníkům, kteří byli propuštěni v důsledku velkých strukturálních změn v celosvětovém obchodu souvisejících s globalizací. Může se jednat například o situaci, kdy musí podnik v důsledku globální hospodářské a finanční krize ukončit svou činnost nebo svůj provoz přesouvá mimo EU. Evropské fondy nejsou, jak tvrdí pravice, jedovaté peníze z EU! Za způsob, jakým s nimi bylo nakládáno, může ČR,“ zdůraznil Richard Falbr a dodal, že vláda ČSSD nyní napravuje chyby z minulosti tak, aby evropské dotace šly lépe čerpat. 

Richard Falbr, poslanec Evropského parlamentu a kandidát ČSSD do EP

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.