Farský (STAN): I lidem v dluhové pasti musíme dát naději ve spravedlivý stát

22.01.2019 13:55

V Poslanecké sněmovně se bude v úterý projednávat novela insolvenčního zákona, vrácená Senátem s pozměňovacími návrhy, na kterých se výrazně podíleli senátoři z klubu Starostů a nezávislých.

Farský (STAN): I lidem v dluhové pasti musíme dát naději ve spravedlivý stát
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

„V České republice je téměř 900 tisíc lidí v exekuci a 500 tisíc z nich v dluhové pasti, to jsou ti, kteří ani při nejlepší vůli nemohou svůj dluh do konce svého života splatit. Jsou vytlačeni na okraj společnosti do prostoru bez víry v lepší budoucnost a důvěry ve spravedlivý stát. Ten je však za to z velké části zodpovědný. V devadesátých letech panoval v naší zemi bankovní socialismus, do roku 2016 tady vládl úvěrový Klondike, kdy se z desetitisícových dluhů snadno staly statisíce,“ popsal současný stav poslanec STAN Jan Farský.

„Stát však těmto lidem musí nyní pomoci. My jsme již ve Sněmovně navrhovali několik jednoduchých pozměňovacích návrhů, které umožní lidem dostat se z dluhové pasti, posilují postavení věřitelů, dávají jistotu dlužníkům a odbřemeňují soudy. Nicméně insolvenční zákon prošel sněmovnou v ostrouhané verzi bez výraznějších změn, které lidem v exekucích opravdu pomohou, a proto vítám, že naši senátoři předložili verzi, která těmto lidem dává naději," dodal Jan Farský.

„My jsme v Senátu také nebyli spokojeni s novelou insolvenčního zákona v podobě, v jaké dorazila z Poslanecké sněmovny. Navrhli jsme proto pozměňovací návrhy, kterými chceme dát lidem v dluhové pasti reálnou šanci dojít k oddlužení - odstranění minimální výše splátky pro vstup do oddlužení, což pomůže lidem s nejnižšími příjmy a zrušení právní nejistoty, tedy aby už nebylo možné na konci řízení, kdy dlužník splní všechny předem stanovené podmínky, zpochybnit. Pokud Sněmovna přijme tyto pozměňovací návrhy, tak motivujeme lidi s nejnižšími příjmy postižené exekucí opustit šedou ekonomiku, která je pro ně výhodnější a zapojit se do běžného pracovního procesu,“ vyzval poslance k přijetí senátní verze novely Marek Hilšer, člen senátorského klubu STAN.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová dříve uvedla, že evropské dotace byly pozastaveny, ale pouze Agrofertu. Ministerstvo financí, které odpovídá za proplácení dotací reagovalo, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení, aby vyloučilo ohrožení proplácení dalších žádostí.

„Zeptal jsem se proto v interpelaci paní ministryně Schillerové, zda Česká republika ze svých zdrojů vyplatila Agrofertu nějaké peníze. A zda je bude chtít zpátky, když je teď odmítá proplatit Evropská unie. Z našich peněz šlo Agrofertu minimálně 80 milionů korun. Údaje z Ministerstva zemědělství nemá ministerstvo financí k dispozici, a proto se budu ptát i tam. Zatím nikdo nerozhodl, zda je budeme chtít vrátit. Já bych si to přál, protože daňoví poplatníci by neměli dotovat byznys premiéra z vlastních kapes,“ řekl poslanec Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…