Farský (STAN): Mlčící prezident a blábolící premiér

21.08.2018 17:16

Komentář na facebookovém profilu k výročí srpnových událostí roku 1968

Farský (STAN): Mlčící prezident a blábolící premiér
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

21.srpen 1968 pamatuji jen z vyprávění mého dědy.

Ale podle něho, který zažil druhou světovou válku i padesátá léta, to byl nejhorší den českého národa.

V roce 1968 ještě žilo mnoho pamětníků první republiky, svobody, demokracie, byli připraveni znovu začít podnikat, ideály první republiky byly v nich. Společnost byla jak natlakovaný papiňák - lidi věřili, cítili možnost změny, měli plno energie a ideálů, stačilo tu energii uvolnit. Jaro, léto.

Po druhé světové válce, kdy bylo vcelku jasné rozdělení na MY a ONI, po padesátých létech, které byly šílené, ale čitelné, ale přišla normalizace, která rozložila hodnoty, pojmy, učila přetvářce, šířila strach, nejistotu, likvidovala jinakost, možnost úspěchu, potírala vzdělanost, ničila elity, ohýbala páteře. Z jasného rozdělení na MY a ONI zůstalo zasmrádlé všudypřítomné podezření a podezírání. A rezignace.

A 21.srpen byl začátek. Pak už to vzali do rukou bezcharakterní oportunisti, kteří vycítili ve své průměrnosti šanci na úspěch, a tak se po něm vrhli.

Dědu nezatýkali okupanti. Dědu zatýkali příživníci režimu, kteří získali likvidací svobody a demokracie moc. Najednou průměrní a podprůměrní vycítili šanci uspět. Pomstít se těm, kteří je jakkoli převyšovali. A tu si nechtěli nechat za žádnou cenu vzít.

A to se zažralo pod kůži víc, než si jsme ochotni připustit. Jak moc, nám dokazují k tomuto dni mlčící prezident a blábolící premiér. Oba vyjadřují více než by chtěli.

Proto i 50 let po nejhorším dni českého národa má smysl si ho připomínat. Protože nás stále ovlivňuje, protože je stále v nás. A protože stejné metody strachu, vítězství průměrnosti, závisti, jejíž cílem je rezignace ,se používají i dnes, proto je potřeba si jako varování před sebou samými výročí připomínat.

A děkuji za skvělou práci Českého rozhlasu. Vzdělávat, studovat, připomínat, ukazovat jak je historie stále živá, je nejlepší překážka jejího opakování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.