Farský (STAN): Současná krize bude mít největší dopad na ty nejslabší

08.04.2020 7:32

Jan Farský (STAN) představil návrhy, které připravil k novele insolvenčního zákona, projednávané na plénu Poslanecké sněmovny. Na části návrhů je shoda napříč politických spektrem a byla schválena na Ústavněprávním výboru. Jejich přijetí na plénu bude pozitivní signál velké skupině českých občanů, která se dlouhodobě pohybuje na hraně chudoby.

Farský (STAN): Současná krize bude mít největší dopad na ty nejslabší
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Nejvíce současná opatření zasáhnou velkou skupinu lidí, která doposud nebojovala o každodenní přežití, ale pohybovala se na hraně chudoby. To jsou lidé v exekucích, insolvencích nebo matky samoživitelky. Dlouhá léta ekonomické prosperity a nízké nezaměstnanosti dokázala tento problém udržet pod pokličkou. Stačí však jeden záchvěv ekonomiky a tito lidé sklouznou do problémů takřka ze dne na den. A není jich málo, což může pro náš stát znamenat vysoké riziko. Právě proto je potřeba těmto lidem nabídnout pomocnou ruku a s předstihem se připravit na to, aby se výše popsaný scénář vůbec nerealizoval,“ říká předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

I z toho důvodu Jan Farský připravil několik návrhů, která našly podporu na ÚPV a mají tak šanci projít. Z původního výkopu, přes spolupráci s Kateřinou Valachovou, Patrikem Nacherem, Lukášem Kolaříkem a Markem Výborným, mají některé návrhy šanci projít na plénu sněmovny, což je v poslední době u iniciativy opozice velká výjimka.

„Do poslední chvíle věřím, že se poslanci zachovají zodpovědně a podpoří jednoduché ale velmi potřebné kroky, které dají naději lidem v exekuci i matkám samoživitelkám, že to s pomocí státu zvládnou,“ dodává Farský.

Naše návrhy na pomoc nejslabším v době, na kterých se podílela řada odborníků jako Daniel Hůle, Daniel Prokop, Radek Hábl, Petr Němec a další:

  • Z výkonu rozhodnutí (exekuce) vyjímáme daňový bonus a odstupné. Přijde nám tristní, že daňový bonus lze v exekuci zabavit. Daňový bonus zvýhodňuje rodiče s dětmi a jeho vyjmutí nám přijde fér.
  • Odklad zabírání nemovitostí a zákaz dražeb nemovitostí pro dluh do 100 000 Kč.
  • Ze zákona umožnit při splácení nejprve splácet jistinu, pak až jejich příslušenství.
  • Odklad mobiliárních exekucí. To znamená, aby exekutor v době nemohl vstoupit do dlužníkova obydlí.
  • Zavedení zálohového výživného po dobu trvání krize. Soudy jsou v současné době zahlcené a fungují v omezeném režimu. Lidé mají omezený příjem. To jsou motivace, které mohou plátci alimentů zneužívat k jejich neplacení. Nechceme, aby na to doplatili matky samoživitelky.
  • Zkrácení doby v osobním bankrotu na 3 roky a zrušení 30% hranice na jeho konci. To po nás vyžaduje směrnice EU do července 2021 a není důvod to odkládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…