Felcman (Zelení): Projev k záměru udělit medaili města Janu Šebelkovi

28.03.2021 16:55

Před měsícem zastupitelstvo města Liberec neschválilo udělení medaile města novináři Janu Šebelkovi, a to především hlasy ODS a ANO. Aniž by si mohli občané Liberce od zastupitelů těchto stran poslechnout jakékoliv důvody. Na březnové zastupitelstvo je záměr předložen znovu. Vnímáme to jako důležitou příležitost provést reflexi toho, jakým způsobem se vedení města staví k úloze svobodných médií v současnosti.

Felcman (Zelení): Projev k záměru udělit medaili města Janu Šebelkovi
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Jan Šebelka byl součástí novinářské scény od 90. let. Je to novinář, který reprezentoval přesně to, co svobodnou a kvalitní novinařinu definuje. Odvahu, důslednost, nezávislost na mocných.

Místní režim ovládaný převážně politiky z ODS provázanými se stavebními a projektovými firmami se mu za tento způsob práce vrchovatě odměňoval. V případě domlouvání menších prací pro soukromé firmy velmi často v těchto firmách následně zadrnčel telefon, ve kterém se ozvali právě místní šíbři, kteří důrazně rozmlouvali komukoliv, aby s Janem Šebelkou jakýmkoli způsobem spolupracoval. Zároveň ovšem političtí partneři těchto šíbrů nikdy nezapomněli připomínat zločiny komunismu a vychvalovat svobodu slova v současné demokracii.

Výsledek těchto praktik vidíme všude kolem nás. Od 90. let se rozkrádal a privatizoval městský majetek, město patří mezi nejzadluženější v ČR. Stále tu posloucháme stesky nad nespravedlivým rozpočtovým určením daní, ale stačí se podívat do stejně velkých a stejně „postižených“ Pardubic, Hradce Králové či Českých Budějovic. Soudný člověk uvidí flagrantní rozdíl. Kvalita veřejných prostranství, stav městských budov, kvalita a frekvence MHD… Vše je v těchto městech na nesrovnatelně vyšší úrovni.

Jan Šebelka právě tento způsob hospodaření v Liberci soustavně kritizoval. Nyní má za svou novinářskou dostat medaili. Ale od koho? V čele města sedí ODS, která se nikdy od své neslavné éry vládnutí na městě nedistancovala. Ba co víc, její členové jsou mnohdy tak nestoudní, že jsou schopní toto období připomínat jako zlaté časy, kdy se ve městě naposledy pořádně investovalo a město se rozvíjelo.

Kdo další je ve vedení města? Je to hnutí ANO, které se k moci v tomto státě dostalo doposud bezprecedentním ovládnutím médií akvizicemi předsedy hnutí, Andrejem Babišem. Kdo znal kvalitu třeba Lidových novin či investigativy MF Dnes před touto akvizicí a srovná to s kvalitou obsahu těchto periodik v současnosti, nemůže nad poklesem mediální kultury než zaplakat. O útocích na svobodné vedení České televize ze strany hnutí ANO nyní ani nemluvě.

A nelze nezmínit ani největší stranu ve vedení města, Starosty pro Liberec. Tedy stranu, která předložila návrh na udělení této medaile. Není poněkud pokrytecké, že chcete touto medailí ocenit svobodnou novinařinu z pera pana Šebelky, když k manipulaci a přiškrcení svobody místních novinářů významně vaše strana přispívá? Když se v regionálním měřítku chová vlastně stejně jako Andrej Babiš?

Za rok 2019 utratil Liberecký kraj, v jehož vedení jsou dominantní Starostové pro Liberecký kraj, dohromady 5 690 729 Kč za propagaci v místních médiích. Noviny, místní televize, místní rádia, webové servery… Zde všude Liberecký kraj inzeroval za peníze z veřejných rozpočtů. A touto ohromnou sumou si pochopitelně zároveň zajišťoval velmi krotké nakládání ze strany těchto médií.

Taktéž samotné město Liberec uplácí místní televizi RTM+ částkou zhruba 800 tis. Kč ročně. Za tyto peníze si město objednává výrobu a vysílání pořadu s názvem „Liberecký magazín“. Pořad, který vyvolává dojem nezávislého zpravodajství, avšak jehož obsah je plně v rukou vedení města. Tyto praktiky v případě krajských televizních pořadů ostatně nedávno jednoznačně odsoudil spolek Oživení, když ve své zprávě uvedl:

“Televizní vysílání nakupované kraji se tváří jako zpravodajství, jsou ale pouhou propagací. Jsou placené z veřejných peněz, objektivní a vyvážené ale nejsou,” dodává k tomu Lenka Svobodová ze spolku Oživení.1

Jsem toho názoru, že pokud nemá Jan Šebelka přebírat medaili města s pachutí, že je z cinknutého kovu, je třeba symboliku tohoto aktu podpořit reálným politickým opatřením. Takovým, které k obrodě svobodné novinařiny v našem regionu alespoň drobným dílem přispěje. Město Liberec by se tak mělo zavázat, že buď ukončí financování manipulativně zpravodajského Libereckého magazínu, nebo výrazně upraví podmínky jeho tvorby. Předně u něj bude jasně označeno, že jde o propagační pořad města Liberce financovaný z veřejného rozpočtu města. Za druhé bude zajištěna autonomie tvorby obsahu v rukou redakce společnosti RTM+. Obsah magazínu tedy nebude diktátem současných vládců, ale bude přispívat k objektivnímu informování veřejnosti o politice města.

Jindřich Felcman, spolupředseda libereckých Zelených, člen Zastupitelstva města Liberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice