Felgr (Piráti): Závažné nedostatky, zjištěné kontrolou na libereckém OSPOD

14.02.2020 12:03

Liberecký Pirát Pavel Felgr se na základě zákona o svobodném přístupu k informacím začal koncem září 2019 zajímat o kontrolu Krajského úřadu na oddělení Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

Felgr (Piráti): Závažné nedostatky, zjištěné kontrolou na libereckém OSPOD
Foto: Archiv P. Felgra
Popisek: Pavel Felgr

Informace se mu přes počáteční odpor Magistrátu města Liberce podařilo získat alespoň v základních bodech. Kontrola se týkala dodržování zákonem předepsaných standardů a nedopadla dobře. Výsledky inspekce totiž ukázaly, že liberecký OSPOD nesplňuje požadovaná kritéria hned v pěti ze čtrnácti posuzovaných standardů.

Zjištěné závažné nedostatky se týkají následujících kritérií:

  • Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí
  • Přijímání a zaškolování
  • Profesní rozvoj zaměstnanců
  • Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu
  • Dokumentace o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Výsledky kontroly dále vedly k negativní eskalaci situace na samotném pracovišti OSPODu, kdy vedoucí pracovníci Odboru sociální péče hrubě porušili své pracovní povinnosti uložené Zákoníkem práce a v důsledku jejich dalšího postupu způsobili dvěma zaměstnankyním psychickou újmu s následující dlouhodobou pracovní neschopností, v jednom případě dosud trvající.

“Způsob, jakým vedoucí odboru řešila vzniklý problém považuji za velmi nešťastný či skandální. Absolutně chybí snaha o konstruktivní řešení. Odpovědnost za sledování úrovně kvalifikace je vždy na straně tajemníka a vedoucího personálního odboru,” říká k událostem v libereckém OSPODu Pavel Felgr.

Piráti na základě těchto zjištění požádali libereckého primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) o schůzku, na níž ho s uvedenými skutečnostmi Pavel Felgr podrobně seznámil. Konkrétně s materiály, které mapují kontrolu i pochybení vedoucích pracovníků, stejně tak byl primátor seznámen s pasážemi Zákoníku práce, které zaměstnavatel nedodržel. Na tahu je nyní liberecký magistrát a Piráti očekávají adekvátní řešení nastalé situace.

Detailnější výsledky kontroly, stejně jako autentickou výpověď jedné z poškozených zaměstnankyň OSPODu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…