Feri (TOP 09): Podpoříme návrhy, které se snaží urychlit proces a zkapacitnit systém

26.10.2018 15:32

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2018 k insolvenčnímu zákonu

Feri (TOP 09): Podpoříme návrhy, které se snaží urychlit proces a zkapacitnit systém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený předsedo vlády, vážení přítomní členové vlády a vážený pane ministře,

tady to je beze sporu ten nejdůležitější zákon, který jsme tu zatím za ten rok projednávali, a věřím, že ho dneska úspěšně dotáhneme.

V prvním čtení jsem tu citoval slova slavného anglického básníka 18. století Williama Blackstonea, který prohlásil: "... pročež se bankrotář stane znovu očištěným od dluhů a může se tak stát užitečným členem společnosti."

To znamená, že popsal vůdčí zásadu, kterou je ovládané insolvenční řízení, nebo tedy ten osobní bankrot.

A od toho prvního čtení uběhla poměrně dlouhá doba a já jsem se domlouval s Patrikem Nacherem, že on to tady celé pak zrekapituluje hezky. A bylo na něm učiněno mnoho práce. A za dobře odvedenou práci se sluší poděkovat. To znamená, že bych rád poděkoval vám všem, kolegyně a kolegové, kteří se účastnili jednání ústavněprávního výboru, kteří se účastnili jednání podvýboru. Děkuji i jeho panu předsedovi. Dále bych chtěl také poděkovat zástupcům procesních subjektů a dalších skupin, které se chtěly vyjádřit a chtěly být účastny přípravy tohoto zásadního právního předpisu. A také bych chtěl poděkovat panu ministrovi a vůbec osazenstvu ministerstva za projevenou vstřícnost a za ochotu, která tu, musím se přiznat, dřív nebyla, nebo když sem ten zákon přišel, nebyla úplně běžná.

Za poslanecký klub TOP 09 bych chtěl říci, že my podpoříme ty pozměňovací návrhy, které respektují zásady obsažené v insolvenčním zákoně, které se snaží urychlit celý proces a zkapacitnit ten systém. A také ty pozměňovací návrhy, které se snaží najít rozumnou rovnováhu mezi zájmy dlužníků, lidí v dluhové pasti, kteří se budou z té pasti chtít dostat, a mezi zcela oprávněnými zájmy věřitelů.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.