Ferjenčík (Piráti): Občané si platí narušování vlastního soukromí

28.03.2019 14:32

Ústavní soud projednal návrh Pirátů na zrušení plošného sledování, termín vyhlášení nálezu teprve určí

Ferjenčík (Piráti): Občané si platí narušování vlastního soukromí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Ústavní soud včera projednal návrh Pirátů na zrušení paragrafů zákona umožňujících plošné sledování občanů. Zákon, který zavádí tzv. data retention, tedy ukládání provozních a lokalizačních údajů u poskytovatelů telekomunikačních služeb, kritizují Piráti už od jeho vzniku. V prosinci 2017 podali Piráti k Ústavnímu soudu ČR návrh, pod který se podepsalo osmapadesát poslanců z celkem šesti poslaneckých klubů.

„V roce 2016 podala policie téměř půl milionu žádostí o uchovávaná data, což představuje stamilionové náklady. Zároveň se nijak nezvýšila objasněnost případů. Kromě toho, Soudní dvůr EU vydal už dva rozsudky, podle kterých státy nemají právo plošně uchovávat data o uživatelích komunikačních sítí. Jsme přesvědčení, že vláda se zrušením problematických částí zákona roky zbytečně otálí, zatímco občané si platí narušování vlastního soukromí. To je pro nás nepřijatelné a věříme, že Ústavní soud se ve svém nálezu postaví za práva občanů,“ komentoval poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Ústavní soud o návrhu Pirátů jednal v průběhu dnešního dne a vyslechl například státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, advokáta Tomáše Sokola, zástupce telekomunikačních společností, ministerstva vnitra i policie.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky