Ferjenčík (Piráti): Parametry EET má stanovit zákon, rozhodně ne libovůle úředníků

20.12.2019 8:36

Piráti se obrátili na Ústavní soud ČR s návrhem na zrušení novelizovaného zákona o evidenci tržeb.

Ferjenčík (Piráti): Parametry EET má stanovit zákon, rozhodně ne libovůle úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Podle předloženého návrhu přijatá novela nereaguje dostatečně na nález Ústavního soudu, kterým v roce 2017 zrušil zavedení 3. a 4. vlny EET, dále je v rozporu s právem na informační sebeurčení a také omezuje právo svobodně podnikat. Kromě Pirátů se ke stížnosti připojily také poslanecké kluby ODS, SPD, TOP 09 a Starostů, dohromady 73 poslanců.

„Neexistence mírnějších požadavků vůči drobným podnikatelům a živnostníkům je podle nálezu Ústavního soudu z roku 2017 v rozporu s právem samostatně podnikat. V reakci na to vznikla novela zavádějící tzv. zvláštní režim. Zákon ale dává finanční správě příliš velkou pravomoc určit, jak bude zvláštní režim fungovat v praxi. Rozdíl mezi evidováním souhrnných tržeb na denní a čtvrtletní bázi je obrovský. Podle dostupných informací se finanční správa chystá přistoupit k té přísnější variantě s odkazem na vágnost zákona. To považujeme za zásadní nedostatek zvláštního režimu, který je v rozporu s ústavními principy. Zásadní parametry fungování EET má stanovit zákon, rozhodně ne libovůle daňových úředníků,” vysvětlil Mikuláš Ferjenčík, poslanec pověřený podáním návrhu.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

„Evidenční povinnost dále neúměrně zatěžuje drobné podnikatele, ať už se jedná o seniory, ženy přivydělávající si na mateřské nebo začínající podnikatele. Oproti tomu ale vyjímá řadu podnikatelů například z oblasti dopravy nebo sázkových her, kteří dosahují obrovských tržeb. To je v rozporu se zásadou rovnosti a jedná se o diskriminační prvek,“ doplnil Ferjenčík.

Novelu zákona o evidenci tržeb přijal parlament v září 2019. V plném rozsahu by měla vstoupit v platnost 1. května 2020. Podle názoru předkladatelů podání k Ústavnímu soudu novela nereaguje na nález Ústavního soudu z roku 2017 dostatečně a EET naopak zcela nepřiměřeně rozšiřuje do oblastí, kde nemá žádný smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…