Fiala (ODS): Českou republiku povedeme na Západ

21.06.2016 17:15

Občanští demokraté dnes oslavili 25. výročí odchodu sovětských vojsk z České republiky a při této příležitosti představili svůj program v oblasti zahraniční politiky. Patříme na Západ, ne na Východ, zní z ODS. Tisková konference k tématu byla spojená s happeningem, během kterého zahrála skupina The Plastic People of the Universe. Účastníci také symbolicky, v podobě nafukovacích balónků, vypustili tanky. Snad poletí zpátky na východ, jako před 25 lety, přáli si.

Fiala (ODS): Českou republiku povedeme na Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Považuji za důležité si připomínat, že polistopadový vývoj České republiky byl spojen s orientací naší země na Západ. V poslední době je hlavně kvůli působení prezidenta Zemana toto směřování zpochybňováno. Orientace na Putinovo Rusko, obdiv k autoritativním režimům nebo snaha udělat z ČR ‚most ‘ mezi Východem a Západem - to je pomýlená a nebezpečná politika. ODS byla založena jako jasně prozápadní politická strana, která věří ve svobodu a demokracii. I proto jsme se rozhodli připomenout odchod posledního sovětského vojáka z tehdejšího Československa. Když vidím zmatenou zahraniční politiku vlády a poslouchám řeči prezidenta o ‚politice více azimutů ‘, běhá mi mráz po zádech. Patříme na Západ, ne na Východ. ODS vznikla z Občanského fóra, lidé, kteří bojovali za svobodu i za cenu osobních obětí, se s námi přirozeně spojují - v letošních senátních volbách za nás kandiduje například František Stárek, v krajských Stanislav Devátý. Nemáme pochyby, kam patříme - k demokratickému Západu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Více než čtvrtstoletí jsem sloužil této zemi v uniformě a řešil bezpečnostní hrozby. Vidím, že nyní je situace velmi vážná. Mnoho lidí i politiků stále častěji vnímá nekriticky například Rusko, které se chová expanzivně. Kreml se snaží obnovit svůj vliv i ve střední a východní Evropě. Přes všechny problémy, které jsou s Evropskou unií spojeny, nesmíme přehlížet, že Rusko nám nenabízí svobodu, prosperitu, demokracii, na kterou jsme si zvykli,“ varuje expert ODS pro oblast bezpečnosti Martin Červíček.

„Vzpomínám si dobře na dobu šikany a pronásledování, na dobu strachu říct svůj názor. Mám obavy, že tahle nálada se plíživě vrací. Totalita totiž vždycky nastupuje postupně, nenápadně. Nenechme si namluvit, že na Východě je nějaký ráj. Není, nikdy totiž nebyl. Celý život jsem byl občansky aktivní, i když to bylo nepohodlné. Nyní ale poprvé vstupuji do politiky, protože je opět potřeba bojovat za svobodu a demokracii,“ uvedl František „Čuňas“ Stárek, který za ODS kandiduje do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.