Fiala (ODS): Chceme vrátit slevu na dani pro pracující důchodce

29.04.2014 15:55

Poslanci Občanské demokratické strany chtějí vrátit pracujícím důchodcům možnost využívat slevu na poplatníka. Na aktuální schůzi Poslanecké sněmovny proto předkládají vlastní novelu zákona o dani z příjmů.

Fiala (ODS): Chceme vrátit slevu na dani pro pracující důchodce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

„Vláda sociálních demokratů na pracující důchodce zapomněla a zvažuje ponechat omezení slevy jako trvalé, proto přicházíme s vlastním návrhem,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda občanských demokratů s tím, že dřívější vláda tuto slevu zavedla pouze dočasně, a to jen do doby, než česká ekonomika znovu poroste.

Petr Fiala také upozorňuje na to, že přestože se očekává hospodářský růst, vláda si chce na příští rozpočet půjčit 100 miliard korun. Přitom poslední rozpočet připravený vládou vedenou občanskými demokraty skončil v době hospodářského poklesu výsledkem o dvacet miliard lepším.

„Bohuslavu Sobotkovi na příští rok každá česká domácnost povinně půjčí 23 tisíc ze svého s tím, že to děti snad někdy v budoucnu zaplatí. Bohuslav Sobotka tak pokračuje ve stejném stylu, který nastavily předchozí vlády ČSSD, v nichž byl ministrem financí. Jakákoli vláda, včetně té levicové, by měla v době předpokládaného hospodářského růstu schodky snižovat, ne je zvyšovat. Není žádný racionální důvod otáčet trend a prohlubovat zadlužování,“ zdůrazňuje Petr Fiala.

Přes prohlubující se zadlužení se vláda rozhodla podpořit podnikání vybrané soukromé společnosti. Bohuslav Sobotka by podle ODS měl rozkrýt, na co přesně má jít 600 milionů korun určených pro OKD. Občanští demokraté totiž upozorňují, že smlouva se státem zřejmě umožňuje, aby stát namísto OKD platil závazky, které si soukromá firma dojednala se svými zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…