Fiala (ODS): Je to také výrazné oslabení boje s terorismem

13.10.2019 7:37

Komentář na facebookovém profilu ke stažení americké armády ze severní Sýrie.

Fiala (ODS): Je to také výrazné oslabení boje s terorismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Rozhodnutí prezidenta Trumpa stáhnout americké vojáky ze severu Sýrie je chybné, neodpovědné a bude mít dlouhodobé následky. Musím říct, že jsem z tohoto Trumpova kroku hodně zklamán. Na druhé straně mě těší kritické reakce vlivných amerických republikánů (např. Liz Cheneyové) včetně blízkých Trumpových spojenců (např. Lindsey Graham). V tom je naděje. Jejich kritiku a argumenty plně sdílím. Zradit Kurdy, kteří bojovali proti ISIS, je nemorální a nemůže se to vyplatit. Pustit Erdoganovo Turecko do této oblasti je chyba. Celé to zvýší nestabilitu a extrémně roste riziko nové migrace. Je to taky výrazné oslabení boje s terorismem, který zdaleka není vyhrán.

Blízký východ je jeden z kritických bodů světové politiky, odtud nemůže dát Západ ruce pryč, pokud nechce spáchat sebevraždu. Je to extrémně důležité i z hlediska bezpečnostních zájmů ČR. Naše zahraniční politika musí trvat na společném postupu a tlaku demokratických zemí na Turecko. A proč se nás Blízký východ týká? O tom jsem psal podrobně už před časem např. v knížce Rozum a odvaha.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…