Fiala (ODS): Pane premiére, jsem rád, že jste si všiml, že bezpečnostní situace se zhoršila

09.02.2016 16:39

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 2. 2016

Fiala (ODS): Pane premiére, jsem rád, že jste si všiml, že bezpečnostní situace se zhoršila
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Staronový předseda ODS Petr Fiala

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážený pane premiére, mě k tomu vystoupení vyprovokovalo vaše vystoupení a přestože se chci vyvarovat nějakých emocí, které k tomuto tématu nepatří, tak mi dovolte říct, že vaše vystoupení považuji za nehorázné. Vy místo toho, abyste se tady zpovídal z opravdu neomluvitelného postupu vaší vlády, některých členů vaší vlády, který ohrožuje bezpečnost České republiky a bezpečnost jejích občanů, se tady uchylujete ke své obvyklé řečnické figuře, že za všechno mohou nějaké vlády, které tady vládly v minulosti.

Já si myslím, že tohle vám už nevěří ani vaši vlastní poslanci. Jak dlouho chcete jakoukoliv chybu vaší vlády svádět na to, že tu někdy někdo vládl v minulosti?

Vždyť je to úplně absurdní a myslím, že byste s tím měl přestat a měl byste se zodpovídat z toho, co dělá vaše vláda. Vy jste stále v opozici. Vy jste v opozici vůči jakési hypotetické historické vládě, která může za všechno, co se v této zemi děje. Ale já vám chci připomenout, že v této zemi vládne bohužel více než dva roky vaše vláda a že to, co tu dnes řešíme, je odpovědnost vaší vlády a konkrétně vaše.

Já jsem taky rád, že jste si všiml, že mezinárodní bezpečnostní situace se zhoršila. Když jsem o tom totiž mluvil já už před dvěma lety, tak jste to byl vy, kdo říkal: "Ale nestrašme občany. Nic se tu neděje. Česká republika se nezapojí do boje proti Islámskému státu." A mohl bych vám připomínat jednu vaši větu za druhou, jsou nakonec mediálně doložitelné. Takže jsem rád, že víte, že mezinárodní situace je nebezpečná, ale očekával bych, že to nejenom víte, ale že se vaše vláda podle toho začne chovat. A vy se bohužel podle toho nechováte. A to, co vám opakovaně vyčítám v zahraniční politice, je nejednotnost, špatné signály, špatná symbolická gesta, znejisťování našich spojenců, se plně projevilo i v té části zahraniční politiky, která se týká bezpečnosti a která je z hlediska zájmu našich občanů ještě důležitější a ještě podstatnější. A tam děláte stejné chyby jako v zahraniční politice a udělali jste je i teď. Ale teď se nad tím nedá mávnout rukou, teď je z toho potřeba vyvodit politickou odpovědnost. A to, jak vidím, pane premiére, nejste schopen.

Vy jste řekl, že, co čteme v médiích, není pravda, nemusí být pravda, nemáme tomu věřit. My jsme vám, pane premiére, chtěli dát příležitost, abyste tady poslancům řekl, co je tedy v médiích pravdivě uvedeno, co je tam uvedeno nepravdivě, co vaše vláda udělala, co kdo řekl a jak to tedy je. Chtěli jsme vám dát tu možnost na neveřejném zasedání. Vy jste tuto možnost vetem vládních stran odmítli a sám jste se připravil o příležitost vysvětlit poslancům, co tedy v médiích není napsáno správně a co tam je napsáno nepravdivě nebo lživě. Ale myslím, že jednu věc nemůžete shodit ze stolu a nemůžete bagatelizovat, a to jsou výroky ministra obrany Martina Stropnického, který aspoň podle médií prostě řekl, že k nějakému výměnnému obchodu došlo. A to se nikdy nemělo stát. A já nezkoumám a nemám k tomu dost informací a nejsem tak naivní, abych to dělal, co se opravdu stalo. To je skutečně věc vlády a bezpečnostních složek. Ale mohu zkoumat, a to taky děláme, co k tomu říkají jednotliví členové vlády, protože tím, co říkají, tím, že nedrží jazyk za zuby, tím, že se nechovají odpovědně, ohrožují bezpečnost českých občanů.

To, co po vás třeba chce Občanská demokratická strana a co po vás chci já, je, abyste vyvodil odpovědnost z této skutečnosti, z této situace, že tu máme politiky, kteří nedorostli rolím, které teď zastávají. Ona už to není hra. Je to už vážná věc, jde tady o životy lidí. A jestliže nedokážou mlčet a nedokážou adekvátně nakládat s informacemi, kterým se jim dostává jako členům vlády, potom na tomto místě nemají co dělat. A je na vás, abyste jim to řekl, a je na vás, abyste z toho vyvodil nějakou odpovědnost. Já nevím, co by mohl být už vážnější případ, než že jsou ohroženi čeští občané, jejich bezpečnost, že máme narušené vztahy se spojenci. A to neříká nějaký novinář nebo média, to přece vyjádřil docela zřetelně i americký velvyslanec. A nemusím ani umět počítat do pěti, ale musím znát trošku zahraniční politiku, abych věděl, že samozřejmě tím, co jsme pravděpodobně udělali, a nevím, jestli jsme to takto udělali, můžeme narušit i vztahy s naším jiným spojencem, a to Izraelem, na kterých je taky založena zahraniční politika České republiky. Takže je tu víc otazníků, které všechny vycházejí z jedné jediné věci, a to je pochybení členů vaší vlády, pokud jde o nakládání s informacemi, které mají od zpravodajských služeb, bezpečnostních složek státu. A to je věc, ze které se politická odpovědnost musí vyvodit.

A pak je tu ještě jedna věc, která nás vedla k té žádosti, abychom se tady bavili o mimořádném bodu o bezpečnostních složkách státu. Na veřejnost pronikají informace o tom, že jednotlivé zpravodajské služby nejsou koordinovány, nespolupracují spolu, dokonce proti sobě vedou nějakou válku. Já nevím, jestli je to pravda. Ale vím jednu věc. Podle zákona o zpravodajských službách § 7 je za koordinaci těchto služeb - za koordinaci - odpovědna vláda. A jestliže jsou tady vyvolány pochybnosti o tom, že ta koordinace nefunguje, tak to nevyřeší žádná jednotlivá komise Parlamentu, která dohlíží na Vojenské zpravodajství, na GIBS, na BIS, ale je potřeba se o tom bavit dohromady a je potřeba se o tom bavit s předsedou vlády - je-li vláda odpovědná za koordinaci těchto zpravodajských služeb, tak je za to odpovědný samozřejmě především on. A my jsme vám tady, pane premiére, chtěli vytvořit příležitost, abyste na neveřejném jednání mohl vysvětlit poslankyním a poslancům, co v těch médiích je pravda, co není pravda, jakou vyvodíte politickou odpovědnost z toho, že selhávají zcela evidentně členové vaší vlády, že ohrožují bezpečnost občanů. A vy jste tu možnost odmítli. Tak si tady nestěžujte na nějaké předcházející vlády, nestěžujte si tady na nějaké mediální informace, ale dělejte, co máte dělat. A vy máte koordinovat zpravodajské služby, vy se máte starat o bezpečnost našich občanů, vy máte zajistit to, aby členové Bezpečnostní rady státu nevynášeli informace, vy máte zajistit to, aby pokud už stát jedná v citlivých bezpečnostních otázkách nějak, aby o tom nedávali jednotliví ministři rozporuplné informace na veřejnost a tím nedávali i signál těm, kteří ve světě produkují terorismus nebo unášejí lidi proto, aby získali výkupné, aby jim tím nedávali návod - hle, je tady nějaká Česká republika, která s vámi bude jednat nebo která vám něco zaplatí. To je naprosto nepřijatelné. A ten ministr, který to udělal, který takový signál dal, musí odejít, protože ve vládě nemá co dělat. A je vaše odpovědnost, abyste ho z té vlády dostal. (S důrazem. Ozývá se potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.