Fiala (ODS): Podpoříme všechna opatření, která pomohou lidem a firmám

24.03.2020 12:51

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Fiala (ODS): Podpoříme všechna opatření, která pomohou lidem a firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády,

potřebujeme jednat rychle, potřebujeme jednat účinně a já budu respektovat krizový režim i zde v Poslanecké sněmovně, a proto shrnující politické slovo Občanské demokratické strany k programu dnešního jednání zredukuji do pouhých patnácti vět.

Považujeme za správné, že vláda přišla s balíkem ekonomické a sociální záchranné sítě a oceňujeme, že ho oproti původním záměrům z minulého týdne ještě rozšířila, protože lidé i firmy budou potřebovat peníze. Vítáme, že vláda zahrnula i některé návrhy ODS, jako je například odklad platby daně z příjmů, zavedení určité podoby kurzarbeitu nebo prodloužení doby ošetřovného.

Občanská demokratická strana předložené návrhy vlády podpoří a vyzývám vládu a vládní většinu, aby se stejně zodpovědně a vstřícně zamyslela nad pozměňovacími návrhy, které dnes budeme předkládat. ODS očekává, že vláda v krátké době přijde s dalším balíkem opatření pro lidi a pro firmy, které během několika málo dní a příštích týdnů pocítí první náraz krize, který bude těžký a který dnes předložené vládní návrhy zcela nepokryjí. Stát nesmí nechat lidi bez pomoci, proto Občanská demokratická strana bude podporovat přijetí druhé sady opatření, která by měla Poslanecká sněmovna projednat co nejdříve a která by měla podle našeho názoru obsahovat mimořádnou finanční pomoc zaměstnancům, osobám samostatně výdělečně činným i malým firmám, jako například mimořádnou jednorázovou dávku zaměstnancům i OSVČ v době krizí. Nic si ale nenamlouvejme. Už před začátkem této krize se státní rozpočet vyvíjel nepříznivým způsobem a směřoval k mnohem vyššímu než původně plánovanému deficitu. Od vlády proto také souběžně očekáváme, že kromě pomoci lidem přijde v krátkém čase s konkrétními návrhy, jak zredukovat výdaje státu v oblastech, které se v poslední době zvětšovaly a které redukci snesou.

Jsem si jist, že vedle tohoto prvního balíčku, se kterým dnes vláda přišla a kromě druhého balíčku, který sem musí přijít v krátkém čase, potřebujeme i širší plán, jak budeme existovat a fungovat nejen pár týdnů, ale i několik měsíců a také by takový plán měla vláda co nejrychleji předložit.

Tolik osm vět k dnešnímu programu a přidám ještě sedm vět o budoucnosti. Vláda měla a má plnou podporu opozice, přinejmenším pokud mohu mluvit za Občanskou demokratickou stranu v radikálních opatřeních, která jsou omezující a krátkodobě nezbytná. Ale zároveň vyzývám vládu a celou exekutivu, které dnes mají silné pravomoci, aby ani na okamžik nepodlehly opojení moci, ani myšlence, že opozice má pouze mlčet, ani strašení lidí, že třeba hranice budou uzavřené několik let, protože na to nemá nikdo mandát. Kromě ochrany zdraví a podpory lidí a firem v tomto těžkém období musíme zvláště my v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky chránit ústavní procesy a demokratické svobody. A jsem rád, že pan premiér se tady k tomu přihlásil. Pandemie je bezprecedentní hrozba, přesto si chraňme to, co nás dělá úspěšnou a svobodnou zemí. Mysleme na demokratické principy a svobody a na lékárnických vahách zvažujme ta opatření, která jsou nyní nezbytná a která je omezují. Nezvykejme si na ně a odstraňme je v první chvíli, kdy to bude možné.

Dámy a pánové, jsme si vědomi své odpovědnosti a podpoříme dnes všechna opatření, která pomohou lidem a firmám k překonání této krize. Tady platí, že musíme postupovat společně a rychle. Občanská demokratická strana je k tomu připravena.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.