Fiala (SPD): Jsme schopni z peněz, které tam máme, něco zachránit?

24.03.2022 15:09

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS)

Fiala (SPD): Jsme schopni z peněz, které tam máme, něco zachránit?
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Děkuji za slovo. Rád bych přednesl stanovisko hnutí SPD. Hnutí SPD bude v obou dvou případech hlasovat také pro vystoupení České republiky z těchto bank. Aktivně to podpoříme. Budeme hlasovat pro. Ale než tak uděláme, mám otázku na pana ministra. Nás by zajímalo, podle mých kolegů z výboru pro evropské záležitosti, kteří to tam tak nějak probírali s panem náměstkem Ministerstva, tak Česká republika má v těchto bankách přes miliardu korun. Nevím, jestli je to pravda. Nevím, ve které z nich. A to by byla otázka číslo jedna, kterou bych měl na pana ministra.

A otázka číslo dvě je, že všichni jsme tady asi za jedno, že vystoupíme z těchto bank. Teď je otázka, jestli existuje nějaká varianta, protože právní podrobnosti o vystoupení z těchto bank nemáme, jestli existuje nějaká varianta, že bychom České republice z těch finančních prostředků, které v těchto bankách máme, nebo jejích podílů nebo dalších věcí, které se týkají majetku České republiky, jestli bychom dokázali něco z toho zachránit, vystoupit, vytvořit nějakou situaci, kdy by nám byl vyplacen ten podíl, nebo bychom ho byli schopni nějak zobchodovat. A to je otázka druhá.

To znamená, že souhlasíme, ano, vystoupit. A otázka první je, jestli tam tedy něco máme. My se domníváme, že ano. A otázka druhá je, jestli jsme schopni z toho něco zachránit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…