Fiala (SPD): Kroj je také symbolem národní hrdosti

27.02.2024 16:21

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 27. února 2024 ke krojovanému dni v Poslanecké sněmovně

Fiala (SPD): Kroj je také symbolem národní hrdosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala

Dobrý den, dámy a pánové,

vidíte, že jsme tady v krojích, je dnes krojovaný den v Poslanecké sněmovně, tak mi dovolte krátce jenom připomenout proč. Určitě se všichni ptají, proč, jakou to má tradici, kde to vzniklo. Tak mi dovolte vysvětlit, k jaké tradici se hlásíme.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50021 lidí

Tuto tradici zavedl již ve druhé polovině 19. století rolnický poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady František Skopalík, který byl také tři desetiletí starostou Záhlinic na Kroměřížsku. Poslanec Skopalík aktivně vyhledával v odborném tisku informace o moderních způsobech hospodaření na základě svých zkušeností s tehdejší zaostalou zemědělskou výrobou, protože byla zaostalá ještě z dob feudalismu, aktivně se snažil o prosazování moderních trendů v zemědělství. Konec konců byl to Hanák.

Poslanecký slib na Zemském sněmu skládal v únoru 1867 v češtině a zrovna tak své projevy na půdě Říšské rady pronášel výhradně v češtině a navíc často oblečen do moravského kroje. Jako vlastenec se aktivně účastnil táborů lidu a mnohých vlasteneckých akcí a sjezdů, na kterých často přednášel své projevy zaměřené na postavení českého národa v rakousko-uherské monarchii. Vrcholem těchto akcí byla Skopalíkova účast na slavnostním položení základního kamene pro budované Národní divadlo.

Dnes je kroj symbolem stále udržovaných nebo obnovených lidových oslav a obyčejů, například hody a fašank na Moravě nebo posvícení v Čechách, a také národní hrdosti. A já se svými kolegy a kolegyněmi se pyšně k této národní tradici hlásím.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.