Fiala (SPD): Mladí lidé s rodinami se ocitají v beznadějné situaci

25.12.2022 18:49 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nedostupnosti vlastního bydlení

Fiala (SPD): Mladí lidé s rodinami se ocitají v beznadějné situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

V dnešní době je pro spoustu lidí takřka nemožné pořídit si vlastní bydlení. Proto hnutí SPD přichází s projektem Rodina na 1. místě, kdy kromě manželských půjček a výrazného snížení daní pracujícím rodinám s dětem přineseme lidem i dostupné bydlení včetně zrušení daně z nabytí nemovitosti (to už jsme prosadili).

Připravíme návrh zákona o podpoře družstevního bydlení pro mladé rodiny. Bytová družstva budou podporována bezúplatným poskytnutím pozemků a výhodnými úvěry s možností využití manželských půjček. Zvýšíme dotační podporu měst a obcí na výstavbu obecních bytů s přednostním určením pro seniory.

Možnost pořídit si a užívat bez astronomického zadlužení byt či dům je jedním ze základních předpokladů spokojeného rodinného života a v prvé řadě je také nutným předpokladem pro samotné založení rodiny. V současnosti je na tomto poli, i kvůli naprosto nepřijatelnému přístupu státu, situace více než tristní. Návrh SPD na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí je prvním krokem na cestě k jejímu odblokování.

Trh s bydlením se stále více dostává do rukou spekulantů a developerů s jasným cílem hnát ceny bydlení vzhůru. Mladí lidé s rodinami se ocitají v beznadějné situaci při hledání cenově dostupného bydlení. Jsou nuceni se astronomicky zadlužit na koupi předražených bytů. Kritická situace je ve velkých městech.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Nabízíme řešení v podpoře družstevního bydlení. Podáme návrh ne změnu zákona! Družstevní bydlení se může stát opět nástrojem jak si lidé zajistí vlastní bydlení za rozumnou cenu ve které nebudou zahrnuty zisky developerů a spekulantů. Základem principu podpory bude bezúplatné získání obecního pozemku od města a obce pro potřebu výstavby družstevních bytů. Podmínky nastavíme tak, abychom zabránili spekulacím a zneužívání družstev podvodníky.

Členové družstva získají bezúplatně pozemek k výstavbě, byty v ceně stavebních nákladů a k financování bydlení budou moci využít celou nebo část manželské půjčky do výše 800 tisíc korun. V rámci řešení bytové situace je nutné vrátit se k systémové výstavbě a obnově obecního bytového fondu. Obecní bytový fond musí sloužit seniorům, zdravotně postiženým a také jako služební byty pro zaměstnance zajišťující občanskou obslužnost v obci a městě.

Známé úsloví říká, že rodina je základ státu. Může to znít jako klišé či fráze, ale skrývá se za tím hluboká pravda. Soudržná a fungující vícegenerační rodina je nenahraditelnou základní konstituční jednotkou společnosti a naše děti jsou její budoucností. Bez fungujících a silných rodin jako společnost a stát dlouhodobě nepřežijeme. Hnutí SPD pro rodiny přináší řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.