Fiala (SPD): Od představitelů hnutí STAN se pravdy zjevně nikdy nedočkáme

13.01.2022 19:21

Projev na 7. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2022 k vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí

Fiala (SPD): Od představitelů hnutí STAN se pravdy zjevně nikdy nedočkáme
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Vážené kolegyně, vážení kolegové.

Na dnešní schůzi bychom se měli zabývat vysvětlením původu peněz použitých na financování hnutí STAN ze zahraničí. Hnutí STAN ve své tiskové zprávě přitom uvádí, že žádné peníze ze zahraničí nepřijalo. Přesně říkají: "Hnutí STAN přijímá dary pouze od právnických osob se sídlem v České republice a od českých občanů. To si lze snadno ověřit kontrolou transparentního účtu."

Bohužel jde jen o další dílo z dnes už téměř nekonečného seriálu, ve kterém hnutí STAN naprosto arogantním, cynickým a výsměšným, způsobem dělá ze všech občanů České republiky naprosté hlupáky. Předchozími díly tohoto seriálu byly například neuvěřitelné interpretace jeho schůzek s policejním prezidentem Švejdarem ze strany ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. Nebo absolutně šílený příběh s dlouhodobým pobytem poslance Farského ve Spojených státech amerických, kde bude zároveň, aniž by jako poslanec pracoval, čerpat poslanecké benefity financované českými daňovými poplatníky, i když se zavazuje, že je pošle různým neziskovým organizacím.

Podle veřejných zdrojů šlo v případě sponzoringu hnutí STAN, kvůli kterému je svolána dnešní schůze, o sérii plateb ve výši 100 až 200 tisíc korun proběhnuvších v říjnu, krátce po posledních volbách do Sněmovny a v listopadu roku 2021. Tyto částky na účet hnutí posílaly firmy, které ovládají stejné subjekty, fyzické i právnické osoby, které ovládají, nebo v minulosti ovládaly, firmy registrované na Kypru, který je vyhlášeným daňovým rájem Evropy. Mnohdy firmy se skrytou nebo částečně skrytou vlastnickou strukturou. Za pouhé dvě měsíce bylo takto hnutí STAN účelově rozdrobeně zasláno přes tři miliony korun. A právě už jen toto účelové rozdělování plateb a darů vzbuzuje velké a oprávněné pochybnosti, za jakým účelem se tak dělo a proč to mělo zůstat skryto.

Navíc ohledně tohoto pochybného sponzoringu nejde u hnutí STAN o nějakou výjimku nebo nahodilost bez dalších souvislostí. Soudě dle dalších skutečností se spíše jedná o pravidlo, protože opět dle veřejných a otevřených zdrojů mezi lidmi ovládající firmy, které hnutí STAN tímto pochybným způsobem sponzorují a hnutím samotným existuje pevnější spojení. Toto spojení vede přes místopředsedu hnutí, radního Středočeského kraje a náměstka středočeské hejtmanky, někdejšího kandidáta hnutí STAN na post ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika, který musel na tuto pozici rezignovat rovněž z důvodu neprůhledných majetkových transakcí a neprůhledných obchodních propojení firem svých a své manželky, včetně podivné půjčky od anonymní, opět kyperské, společnosti.

Připomeňme si, že inkriminované sponzorské platby na účet hnutí STAN přicházely v době následující těsně po volbách a trvající právě do okamžiku, kdy Věslav Michalik rezignoval pod tlakem veřejného mínění na svou nominaci na ministerský post. Náhoda?

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Prokazatelné je i obchodní spojení kyperské firmy manželky místopředsedy hnutí STAN Michalika se dvěma sponzorskými firmami hnutí STAN z loňského podzimu. Mohu ty firmy jmenovat. Jde o firmu Lowfield Investments, která v minulosti panu Michalikovi půjčila netransparentně 117 milionů korun na rozvoj jeho dvou solárních elektráren, které rovněž sponzorovaly hnutí STAN v objemu zhruba tří milionů korun. Tato firma ve své účetní závěrce z roku 2015 uvádí, že ovládá 20% podíl ve firmě Roxy Real Estate, zbývajících 80 % pak patřilo kyperské firmě Urbania Investments, jenž od roku 2017 drží nadpoloviční většinu akcií společnosti NEMOHOLD, která STAN letos na podzim sponzorovala.

Zarážející věcí je i dvojí metr veřejnoprávních médií ve vztahu ke kauze tohoto financování hnutí STAN z daňových rájů prostřednictvím offshorových firem s nejasnou a skrývanou vlastnickou strukturou, nebo částečně skrývanou vlastnickou strukturou, hlavně ve srovnání s tím, jak se tato média v minulosti věnovala obdobným problémům, když je měly jiné politické subjekty. Aniž bych fandil jiným politickým subjektům, které v minulosti tyto problémy měly, tak prostě ten rozdíl v informování těch médií je naprosto diametrální. Dvojí metr? Nebo snad existují dobré a špatné daňové ráje? Politické vhodné a nevhodné anonymní firmy? A kde jsou všichni dříve tak aktivní investigativní novináři? Ale to je jen tak na okraj.

Co se týče hnutí STAN a jeho podezřelého financování, fungování a jeho podezřelých personálních kontaktů, má na co navazovat již ze své minulosti. Jde třeba o kontakty někdejšího místopředsedy hnutí a dlouholetého europoslance Polčáka se spolupracovníkem uprchlého zločince a mafiánského bosse Radovana Krejčíře Michalem Redlem, se kterým dle Českého rozhlasu Radiožurnálu - to je ověřený zdroj, vždycky se ta mainstreamová média ptají, odkud to víme, kde máme ten zdroj - v minulosti konzultoval personální nominace hnutí STAN na pozice v orgánech firem zřizovaných Hlavním městem Praha a na důležité pozice na tamním magistrátu. Tento Michal Redl byl pak s Radovanem Krejčířem stíhán ve dvou kauzách, například ohledně tunelování České spořitelny, kde zmizelo 100 milionů korun. A tak dále a tak dále. Mohl bych tady číst dál o panu Polčákovi, o panu Redlovi, ale myslím si, že to nemá cenu.

Ale v jiných případech, například při konzultacích s hnutím STAN o obsazování lukrativních postů, mu asi tato choroba - on nebyl odsouzen, protože byl uznán zdravotně nezpůsobilým a to stíhání bylo zastaveno pro údajnou duševní chorobu. Tak jenom, abychom věděli, jak to vlastně bylo. Mohli bychom se tomu i zasmát, kdyby nešlo o tak závažné věci a o tak nebetyčnou aroganci moci a výsměch občanům v podání hnutí STAN.

Kolegyně a kolegové, když se před volbami objevila takzvaná kauza Pandora Papers spojená s údajným posíláním finančních prostředků Andrejem Babišem přes offshorové firmy, Vít Rakušan uvedl, že Interpol si expremiéra později určitě najde. Já doufám, že příslušné orgány budou mít stejný metr na všechny a že se dobereme pravdy o skutečném pozadí sponzoringu hnutí STAN. A že ji hlavně v tom nebudou Ministerstvem vnitra, které nyní hnutí STAN ovládá, kladeny žádné překážky.

Od představitelů hnutí STAN se totiž pravdy zjevně nikdy nedočkáme. Ale pověstné břevno ve svém oku nikdy neuvidí.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby