Fiala (SPD): Pane vicepremiére, vy jste takový vzor antikorupce a ctnosti. Kde jsou ti hlídací psi?

16.11.2022 16:03

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

Fiala (SPD): Pane vicepremiére, vy jste takový vzor antikorupce a ctnosti. Kde jsou ti hlídací psi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Děkuji. Já jsem se teď z některých projevů tady dozvěděl o tom vašem výběrovém řízení, pane vicepremiére, na šéfa té agentury, kdy to výběrové řízení proběhlo jenom na (Citylink?), že to výběrové řízení nebylo, nebylo veřejné v podstatě a podle mě jsou tam ještě další problémy tak, jak jsme slyšeli, že ještě, než bude ukončeno, tak už začínají pohovory s některými uchazeči a další věci.

Tak já zvlášť u Pirátů, pane vicepremiére, se ptám, vy jste takový vzor antikorupce a vzor ctnosti, tak já volám všechny ty Rekonstrukce státu, Hlídací psi. Kde jsou? Kde jsou ty různé ambasády, které nad námi drží ochrannou ruku, abychom se nedopustili nějakého korupčního jednání, jestli máme veřejná výběrová řízení, jestli jsou dostatečně transparentní. (Řečník se odmlčí.) Ticho. Slyšíte to taky? Kde jsou? (Smích v sále.) Kde jsou? (Poslanci tleskají.)

Takže já, pane vicepremiére, si myslím, že ještě je čas na to, abyste to promysleli, abyste to opravdu udělali transparentně, antikorupčně, veřejně. Kdyžtak se zeptejte těch vašich neziskových organizací s politickým programem, jak se to správně dělá, aby to bylo transparentní. A já z toho důvodu, abych vám dal na to čas, tak žádám o přestávku v délce třiceti minut na poradu vašeho i našeho klubu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …