Fiala (SPD): Pokud vláda současnou situaci nechce nebo neumí řešit, musí v zájmu státu odejít

02.01.2023 19:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k přípravě hlasování o vyjádření nedůvěry vládě Petra Fialy

Fiala (SPD): Pokud vláda současnou situaci nechce nebo neumí řešit, musí v zájmu státu odejít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Téměř milion seniorů má problém uhradit své živobytí a má problém s příjmovou chudobou. Získat sociální dávku od státu je pro ně velmi obtížné. Podle hloubkové studie projektu Neviditelní až 889 tisíc českých občanů patří mezi tzv. neviditelné seniory, tedy ty, kteří mají problém uhradit své živobytí, ale propadávají systémem státní pomoci. Potýkají se s osamělostí, příjmovou chudobou, nebo rezignací na život. Rekordní inflace v posledních měsících vede k tomu, že stále více penzistů nevystačí se svým důchodem. Pryč s Fialovou vládou zemských škůdců a pak bude líp!

„Plných 86 procent českých seniorů je zcela odkázaných na důchodový systém a ti lidé jednoduše nemají z čeho zaplatit základní věci,“ upozornil Aleš Rod, ekonom a ředitel Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Rostoucí inflace podle něj přiměje vládu k dalším mimořádným valorizacím důchodů.

Linka seniorů registruje během posledních dvou měsíců čtyřikrát více hovorů seniorů v existenční finanční tísni než je dlouhodobý průměr. Zatímco dříve jich bylo do padesáti za měsíc, dnes jich napočítají dvě stovky, informoval Deník.cz.

Opakovaně v call centru Elpidy řeší situaci starších lidí, kterým přišly zálohy na plyn o několik tisíc korun vyšší, než jaký pobírají důchod. V takových případech spolu s volajícím hledají i jiná řešení, například možnost spolubydlení s někým a podělení se o náklady, prodej velkého domu a přestěhování se do menších prostorů či využití nějakého domu s pečovatelskou službou. A já říkám – proč by se měli stěhovat ze svého? Pro staré lidi je navíc stresující, aby stěhovali pryč z domova, který mají rádi.

„Staří lidé často nechápou, proč když celý život poctivě pracovali, by nyní měli jít na pracák a žádat o podporu,“ upozornila vedoucího poradenského centra Život 90 Aneta Mundok Nitschová.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Když už se přece jen senior vydá na úřad o nějakou z dávek požádat a jde tam sám, nemá příliš šanci na úspěch. Většinou se ztratí v dlouhém výčtu dokumentů, které musí přinést. Když ho neodradí tento seznam, takřka spolehlivě ho odradí, když ho úřednice často nevybíravým způsobem od přepážky vypoklonkuje s tím, že má v tiskopisech chyby, nebo mu nějaký doklad chybí.

„Když důchodce přijde kolikrát poprvé v životě na Úřad práce a první, co tam zažije, je, že mu úřednice vynadá a vyrazí ho, tak se tam často už víckrát neobjeví,“ potvrdil Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz, jenž pro projekt Neviditelní vypracoval spolu s analytikem Filipem Bláhou studii o největších problémech jednotlivých skupin Neviditelných a o možnostech, jak je řešit.

Když se senior dostane na řadu, úřednice ve fasciklu dokumentů velmi rychle odhalí chyby. Mít vše správně napoprvé se totiž často nepodaří ani zkušeným terénním pracovníkům. Jelikož se Úřad práce potýká s velkou fluktuací a nedostatkem zaměstnanců, úřednice bývají unavené. Navíc ani platy je příliš nemotivují k nějaké práci navíc.

Hnutí SPD opakovaně prezentuje své návrhy řešení této kritické situace. Na jedné straně musíme zastavit a snižovat inflaci prostřednictvím opatření na snížení cen energií, pohonných hmot, potravin a bydlení (kombinace cenových stropů a snížení nepřímých daní), na straně druhé je nutné zvýšit čisté příjmy domácností – zvýšením slev na dani a daňových zvýhodnění na nezaopatřené děti, razantním zvýšením důchodů hlavně nízkopříjmovým seniorům a invalidům a také všestrannou podporou pracujících rodin s dětmi (zvýšení rodičovského příspěvku, mateřské či porodného).

Pokud Fialova vláda současnou neutěšenou situaci ve společnosti nechce nebo neumí řešit, musí v zájmu státu odejít! I proto hnutí SPD v Poslanecké sněmovně začíná sbírat podpisy na svolání schůze, na které by se hlasovalo o vyjádření nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …