Fiala (SPD): Všichni víme, že král je nahý a že Evropská unie škodí

10.11.2021 20:41

Projev na 1. schůzi Poslanecké sněmovny 10. listopadu. Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny.

Fiala (SPD): Všichni víme, že král je nahý a že Evropská unie škodí
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové. Vážená paní předsedající. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
Hnutí SPD se rozhodlo do této volby na místopředsedu Poslanecké sněmovny nominovat svého předsedu Tomia Okamuru. Zaznamenali jsme často až nenávistné výroky politiků i médií, které zastoupení poslanců SPD ve vedení Sněmovny odmítají. Předsedkyně TOP 09 k tomu do médií prohlásila, cituji: "Do vedení Poslanecké sněmovny jsme nikdy nevolili představitele strany, kterou i Ministerstvo vnitra označuje za extremistickou, tedy SPD. A na tom se nic nezmění ani nyní." Paní kolegyni a předsedkyni TOP 09 mohu uklidnit. SPD rozhodně není v ničem extremistická. Zastupuje naopak názory a postoje většiny občanů této země, a to ať už nás volí nebo ne. Odkazovala jste, prostřednictvím pana předsedajícího, na každoroční zprávu Ministerstva vnitra, která mapuje problémy extremismu v Česku. Za extremistu média i politici ale označují kohokoli, kdo má jiný názor. A v tomto ohledu musel váš výrok odmítnout i sluníčkářský web demagog.cz, který tento výrok označil jako nepravdivý. Ani Ministerstvo vnitra pana Hamáčka si nedovolilo parlamentní stranu, která prosazuje svobodu a demokracii, označit za extremistickou. To zcela zásadní a velmi pikantní je, že názory, které prosazujeme, fakticky před volbami převzaly všechny parlamentní strany. SPD je označována jako xenofobní a nacionalistická, protože dlouhodobě odmítá nelegální a kulturně nepřizpůsobivé migranty přijímat v České republice. Po letech kliček se ale k našemu názoru připojily všechny parlamentní strany. Koneckonců dnes je to vidět na bělorusko-polské hranici, kde migrace je využívána jako nebezpečná geopolitická zbraň.

Vážené kolegyně a kolegové. Všichni vaši zástupci ve veřejných debatách deklarovali odmítnutí kvót na migranty a jejich přijímání. SPD také patří k největším kritikům Evropské unie, to je pravda, a jejího vedení v Bruselu. Jsme jediný politický subjekt zde, který prosazuje vystoupení z Evropské unie. Ale opět, všechny strany, jak tu sedíte, jste se shodovaly na názoru, že Brusel a Evropská unie fungují špatně a že v mnohém poškozují naše zájmy, a to ať už šlo o konkrétní směrnice z minulosti, tak o chystaný Green Deal, který shodně všechny parlamentní strany přesněji koalice a strany, označily za pohromu, která může naší zemi způsobit a patrně způsobí nesmírné miliardové škody.

V čem se lišíme? Všichni víme, že král je nahý a že Evropská unie škodí. Ale zatímco my jsme se vzdali naděje, že ji lze reformovat, tak vy jste ještě k tomuto názoru nedospěli. Jako ve většině témat jsme prostě jenom o krok napřed. V čem je náš názor, že Evropská unie je nereformovatelná, extremistický, nechápu. Pokud kdokoli za vás tady ctí demokracii, tak snad tuší, že k demokracii patří přece pluralita názorů. Názorů na cokoliv, natož například na reformovatelnost Evropské unie. Stejný názor ostatně měli Britové, kteří z EU vystoupili, a stejný názor mají například Švýcaři nebo Norové, kteří do Evropské unie z tohoto důvodu raději ani nevstoupili. Jsou snad Švýcaři extremisté?

Stejně jako oni chceme nevykastrované funkční referendum, právo občanů rozhodovat o své zemi. Tak, jako tento zákon mají prakticky všechny země Evropské unie s výjimkou Kypru a Belgie. Jen vy se prosazení demokracie, tedy vlády občanů ve své vlastní zemi, zuby nehty bráníte. Co kdyby občané v referendu rozhodli jinak? Pokud jde o naši kritiku státu za to, že je málo sociálně vstřícný k důchodcům nebo rodinám s dětmi, nebo naopak, že vyhazuje peníze na nepřizpůsobivé, i tam jsme se v průběhu debat v minulosti fakticky shodli.

Jsme kritičtí k fungování NATO jako jediného garanta naší bezpečnosti. Tyto pochybnosti musí mít každý, kdo sleduje výsledky politiky NATO v posledních letech. Každý, kdo vidí a slyší, musí pochybovat. To není proruský postoj, to je jen vnímání reality, kdy se vytváří bezpečnostní vakuum a Česká republika se může stát pouhým objektem cizích zájmů stejně jako v minulosti. Tvrdíme, že potřebujeme těsnější bezpečnostní vazby v rámci V 4, těsnější a odpovědnější, než je dnes NATO.

Svého místopředsedu Sněmovny budou mít například čtyři Piráti. A je ukázkou tolerance, že ho budou mít, přestože Piráti na čele se svým předsedou otevřeně sympatizují a zřejmě i spolupracují například s Antifou, což není jen extremistická, ale je to přímo teroristická organizace zavedená na seznamu teroristických organizací Ministerstva zahraničí Spojených států amerických. A těch extremistických a teroristických organizací, se kterými Piráti spolupracují, bude samozřejmě daleko více. Ale dobrá. Jsme tolerantní. A nikdo by pana Bartoše, který se fotil několikrát opakovaně s vlajkou Antify, a jeho kolegy za skutečně extremistické názory trestat neměl. V demokracii stačí, že ho přestali volit občané.

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Jsem si naprosto vědom toho, že funkce ve Sněmovně nejsou nijak nárokovatelné. Platí nejen v tomto případě nepsaná pravidla a dohody stran. Fakticky je rozdělení funkcí vyjádřením vztahu vlády vůči opozici. A v tomto případě není třeba používat falešné záminky ani nepravdivou dehonestaci SPD. Ano, my SPD jsme autentická opozice vůči v současnosti deklarované většině. Ale poslední čtyři roky ukázaly, že přes ideové rozpory umíme se tady nad některými zákony a návrhy dohodnout a hlasovat společně, pokud jsme byli přesvědčeni o správnosti dané věci, a tyto věci byly v souladu s naším politickým programem.

Vyjádření této konstruktivní spolupráce vlády s opozicí bylo i to, že pět největších poslaneckých klubů mělo svého zástupce ve vedení Sněmovny. Občanům to ukazovalo, že demokracie je nejen střet názoru, ale také spolupráce většiny s menšinou. Ukazovalo to, že většina dokáže ve Sněmovně opozici respektovat.

Volba místopředsedů ukáže občanům zásadní věd. Jednak jak většina se svou mocí naloží, zda bude menšinu zadupávat a zda na jedné straně místa ve vedení Sněmovny sice rozšíří, ale jenom proto, aby byla další trafika pro méně úspěšně partnery. Pokusy vyzmizíkovat hnutí SPD vychází pouze ze dvou motivů. Prvním je arogance moci a druhým je strach. Jsme lidové hnutí, které důsledně obhajuje národní zájem proti snahám koncentrovat globální moc a zisk. Nejsme socialisté, ale jsme sociálně citlivé hnutí. Bráníme konzervativní hodnoty. Zájem našich občanů a této země je pro nás na prvním místě.

Ten, kdo si myslí, že nás vyzmizíkuje, se hluboce mýlí. Hájíme témata, která lidi zajímají a která se legitimizují jako potřebná. Jsme stejní političtí extremisté jako byl například Tomáš Garrigue Masaryk před rokem 1918. Volba místopředsedy a hlasování o zástupci SPD také ukáže, kdo je a kdo není ve skutečné opozici. Občané teď uvidí, kteří poslanci patří k vládní většině a spolu s ní odmítnou zástupce přes půl milionu voličů ve vedení Sněmovny. Nejde o nějaké výsady, ale o to, jaký signál dá Sněmovna voličům. Zda strana, která má čtvrtý největší poslanecký klub, je pro sněmovní většinu partner, anebo zda změna, s velkým Z, kterou koalice sebou přináší, spočívá ve stoprocentním uchopení moci bez ohledu na jakékoliv oponentní názory.

Nebojíme se výsledků dnešní volby, umíme se vyrovnat s arogancí moci a umíme na ni také odpovědět. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.