Fiala: Zapomeňte na 4. operátora, miliardy do státní kasy a snížení cen

23.11.2013 21:32

V úterý ve 26. minutě v pořadu Události ČT24 jsem zaregistroval 21 vteřinovou reportáž o tom, že aukce mobilních kmitočtů pořádaná Českým telekomunikačním úřadem skončila, že kmitočty si rozdělí 3 stávající mobilní operátoři a že stát díky této aukci získá do svého rozpočtu 8,5 miliardy korun.

Fiala: Zapomeňte na 4. operátora, miliardy do státní kasy a snížení cen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Redakce veřejnoprávní televize bohužel neuznala za vhodné připomenout, že se jednalo již o druhý pokus o aukci kmitočtů, pouze svoji reportáž uvedla slovy „4. mobilní operátor v Česku nebude“.  Já bych si tedy dovolil suplovat úlohu veřejnoprávního média a připomenout vám, proč se nedočkáme větší konkurence na našem stále ještě nanejvýš předraženém trhu.

První pokus této aukce proběhl již v březnu tohoto roku a byl zrušen – nikoliv pro nezájem, nýbrž naopak pro nevídaný úspěch. Čtvrtého operátora tehdy chtěla založit především skupina PPF a stávající tři operátoři se nové konkurence báli natolik, že se cena kmitočtů vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliard korun až za 20 miliard. To byl také hlavní důvod následného zrušení celé aukce jako neplatné, což komentoval předseda Českého telekomunikačního úřadu slovy: „Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník.“  Údajně proto, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen řádně nasadit rychlejší technologii internetu LTE.

V mezičase mezi těmito dvěma aukcemi se pak nejslibnější „nováček“ na trhu rozhodl, že nebude zakládat čtvrtého mobilního operátora, ale prostě koupí jednoho z těch stávajících – Telefónicu O2. Když pak porovnáme výsledek první „pro české zákazníky nevýhodné aukce“ s tou druhou, která již byla označena za přijatelnou, dostáváme se k podivuhodném závěru: v březnu úřad zrušil aukci, ačkoliv by státu vynesla 20 miliard korun a v důsledku příchodu 4. mobilního operátora na trh by konkurence nevyhnutelně snížila ceny pro zákazníky – a v listopadu naopak úřad schválil aukci, která našemu státu vynesla pouhých 8,5 miliardy a českého zákazníka o vysněného čtvrtého mobilního operátora ochudila. Vše ve jménu toho, aby stávající trojici zbyl dostatek prostředku pro rozvoj rychlejšího mobilního internetu LTE.

Svěřím se vám se svým osobním názorem: O2, T-Mobilu i Vodafonu nyní skutečně zbude dostatek prostředků, nejsem si ale jistý, že je dobře, že se tak stane na úkor státní poklady a hlavně na úkor peněženky každého z nás. Zatímco ještě před několika měsíci jsme mohli radostně spekulovat o tom, že náhle zlevňovaní cen neomezených tarifů u všech tři poskytovatelů souviselo se strachem z příchodu konkurence, teď můžeme leda tak poznamenat, že ceny pro české zákazníky pravděpodobně i nadále zůstanou mezi těmi nejvyššími v EU. A ne, naše osmá nejhorší pozice mezi evropskými zeměmi není daná ani nadprůměrnými příjmy Čechů – naší občané mají 9. nejnižší hodinovou mzdu v EU – ani velikosti našeho trhu – nejlevnější volání v EU mají v maličké Litvě.

Příčiny drahoty musí spočívat v něčem jiném a já tuším, že trestní a hmotná odpovědnost politiků a úředníků za jejích rozhodnutí dovede mnohé v této zemi změnit. Koneckonců toto je jenom jeden z mnoha příkladů pochybného jednání českých úředníků, které jen těžko lze ospravedlnit zájmy státu (naše pokladna přišla o ¼ ročního rozpočtu Ministerstva dopravy!) či zájmy občanů (málokdo si asi cení zvýšení maximální rychlosti mobilního internetu z 20 MB/s na 100 MB/s natolik, aby se vzdal výrazného poklesu cen všech ostatních služeb svého mobilního operátora).

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.