Fialová (ČSSD): Třebíčští středoškoláci už tráví hodiny v dílně. Staví Tatru

13.10.2018 11:17

Libor, Vlastimil, Kuba, Ondra, Petr a Michal – žáci 3. ročníku Střední průmyslové školy Třebíč, obor opravář zemědělských strojů, tento týden zahájili několikaměsíční maraton tvrdé konstruktérské práce na stavbě nákladního automobilu TATRA PHOENIX 4x4.

Fialová (ČSSD): Třebíčští středoškoláci už tráví hodiny v dílně. Staví Tatru
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Jsou historicky první žáci střední školy v České republice, kteří si postaví vlastní náklaďák. „Hotovo bude v únoru příštího roku. Už v prvních hodinách jejich práce bylo jasné, že společný projekt Kraje Vysočina a Tatra Trucks nadchl daleko víc mladých lidí, než jen tým kluků z Třebíče. Svědčí o tom nadšené komentáře na Facebooku a zájem rodičů,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Stavba nového nákladního automobilu už od úterý probíhá v prostorách třebíčského provozu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny pod dozorem dvou mistrů z kopřivnické Tatry. „Máme hotové rozvody vzduchu, dnes začneme kompletaci podvozku, čeká nás osazení kol a usazení řízení,“ vyjmenovává mistr Michal Beránek s tím, že parta kluků z třebíčské průmyslovky má rychlý tah na branku a občas je musí brzdit při vybalování dílů dodaných z Kopřivnice, perfektně poskládaných v bednách. „Už se těším, až Tatru nastartujeme. Ale bude to chvíli trvat, všechny komponenty kontrolujeme a pečlivě dáváme a montujeme na správné místo. Kontrola je prakticky nejdůležitější pracovní úkon během celé montáže,“ připomíná žák Libor. Jeho spolužák Vlasta si pochvaluje týdenní stáž v dílnách kopřivnické firmy Tatra Trucks: „Viděli jsme výrobu, profesionální montáž, projeli se po polygonu, tohle všechno mě nakoplo. Bude fajn postavit s klukama úplně stejné auto, které má ve světě jméno a jeho značka je pojem.“

Pokud vše v rámci montáže půjde podle stanoveného harmonogramu, čeká na přelomu zimy a jara složenou Tatru Phoenix 4x4 prověření a diagnostika, což jsou kroky nezbytné pro její uvedení do běžného provozu. V tomto případě pod logem Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Projekt postav si svůj náklaďák, v rámci něhož je Tatra v Třebíči montována, je součástí aktivit Kraje Vysočina směřujících k podpoře technického vzdělávání. Projekt Postav si svůj náklaďák navazuje na předchozí projekty, kdy žáci sestavovali sportovní vozy nebo traktory v Kraji Vysočina. Právě traktory vznikly minulý rok na čtyřech vybraných školách technických a zemědělských oborů v regionu.

S projektem se přímo v dílnách Krajské správy a údržby silnic Vysočiny v Třebíči seznámili i hosté z Dolního Rakouska, kteří na Vysočině pobývají v rámci konference Výměna zkušeností v oblasti silničního hospodářství v příhraničním regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…