Filip (KSČM): Boj za obnovení ústavního pořádku

09.06.2023 4:31 | Komentář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k právnímu nároku na valorizaci důchodů

Filip (KSČM): Boj za obnovení ústavního pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V dubnu letošního roku mne oslovila organizace tělesně postižených občanů Život naplno a bez bariér z.s. Požádali mne, vzhledem k jejich obavám, že po snížené valorizaci důchodů nebudou mít ani na potřebné léky nebo kompenzační pomůcky, či další potřebné věci, abych jejich jménem podal Ústavní stížnost na zákon č. 71/2023 Sb. (zákon, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony). Nebudu čtenáře zatěžovat ústavněprávní argumentací z více než 20 stran textu, jen mi dovolte, abych vás seznámil se stručným závěrem a návrhem, který byl podán a obdržel č.j. Pl.ÚS 33/23.

Argumentace vlády a vládní většiny v Poslanecké sněmovně, že nárok příjemců důchodu na provedení mimořádné valorizace a povinnost vlády ve smyslu § 67 odst. 16 zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, vzniká až vydáním nařízení vlády, je nejen vadná, ale zejména zjevně rozporná jak s ústavní úpravou, tak se smyslem citovaného ustanovení zákona, které je v tomto směru velmi konkrétní, ale také s v podstatě třicetiletou setrvalou judikaturou Ústavního soudu.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí

Závěrem tedy lze krátce konstatovat, že 31 1. 2023 ze zákona vznikl právní nárok na valorizaci důchodů, protože míra inflace cca třikrát překročila hraniční mez 5 %, a tím byla naplněna podmínka zcela legitimního očekávání všech, kteří mají nárok na důchod, na jeho zvýšení podle zákona. Vláda protiústavním způsobem překročila svou pravomoc a namísto toho, aby vydala prováděcí právní předpis, jak jí ukládá zákon, postavila se do role nikoli realizátora zákona, ale do role zákonodárce a pokusila v rozporu jak s dělbou moci, tak s ústavou a zákony zmařit účel zák. č. 155/1995 Sb. jeho novelizací. Návrh novely prosazovala navíc způsoby v rozporu s ústavními a procesními pravidly, jejich brutálním pošlapáním, porušováním a obcházením. Napadená ustanovení zákona č. 71/2023 Sb. mají z hlediska ustanovení ústavního pořádku nepřípustně retroaktivní charakter a odebrala příjemcům důchodů již nabytá práva. Tím došlo k nepřípustnému porušení ústavního pořádku.

Z toho potom vyplynul jasný návrh na rozhodnutí Ústavního soudu, který jsem za navrhovatele formuloval takto:

Na základě všech výše uvedených důvodů navrhovatelé žádají Ústavní soud, aby vydal tento nález:

Ustanovení § 67ca zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ustanovení § 8a zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu a ustanovení § 2a zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního odboje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, se ruší dnem vyhlášení tohoto nálezu ve Sbírce zákonů.

Zároveň jsem přidal procesní návrh, tedy požádal vážené soudce Ústavního soudu, aby jednali bez zbytečného odkladu a zařadili návrh na projednání co nejdříve:

Navrhovatelé s ohledem na závažnost věci, její celospolečenský dopad a zájem na obnovení ústavnosti a právní jistoty všech dotčených žádají, aby se Ústavní soud ve smyslu § 39 zákona č. 182/1993 Sb. o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, usnesl na tom, že věc je naléhavá, a tento jimi předložený návrh projednal přednostně, mimo pořadí návrhů, v němž mu došly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…