Filip (KSČM): ČSSD opět podléhá pravici

19.02.2014 10:09

Jen málokdy souhlasím s některou z myšlenek Petra Fialy, ale tentokrát lze souhlasit s polovinou jeho výroku, že ČSSD opakuje chyby z roku 2002.

Filip (KSČM): ČSSD opět podléhá pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Ano, je to tak, ČSSD skutečně po volbách roku 2013 dělá tentýž krok jako v roce 2002 a to, že opouští svůj levicový program a spojuje se s pravicovými stranami, zejména s KDU - ČSL a dnes ANO 2011, která slovy Andreje Babiše zajištuje to, aby vláda byla pravicová a nezáležela na podpoře KSČM. Přece stejně jako to udělal Vladimír Špidla, když o podporu požádal odpadlíky z ODS, kteří tenkrát vytvořili Unii svobody, jednu ze stran na jedno použití. Andrej Babiš doslova prohlásil, že  se  jedná o jakousi opoziční smlouvu mezi pravicovými stranami a ČSSD, takže vláda rozhodně není levicová. Proto také není možné, aby ji KSČM podporovala. Zároveň je tedy jasné, že to bude klást na poslanecký klub a celou KSČM velké nároky. Budeme muset vytvářet tlak, aby ČSSD splnila alespoň minimum z toho, co v levicové části programu slibovala občanům, protože tento program už v samotné koaliční smlouvě opustila. Stejně tak je nutné, aby vládu bedlivě sledovali naši občané a zvláště pak voliči jednotlivých vládních stran by nyní neměli usnout na vavřínech. Vavřínech zatím vytvořených jen silnými a častými výroky, nikoliv činy, protože až následující měsíce přijde čas, kdy budeme moci hodnotit, jak si výsledek voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2013 vládní strany vyložily a kam odložily předvolební sliby. Obávám se, že pro nás všechny bude jejich výsledek vládnutí velkým zklamáním.

JUDr. Vojtěch Filip
Předseda ÚV KSČM a místopředseda PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…