Filip (KSČM): Církev a víra nejsou totéž

11.08.2020 4:33

Duka nám bez okolků poskytuje další důkaz o zpolitizované církvi jako instituci.

Filip (KSČM): Církev a víra nejsou totéž
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Ve známém sporu o výklad tzv. komunistické minulosti (výraz "komunistické" podotýkám je nesmyslný, protože tady žádný komunismus nebyl), ale nechám to tak, protože jde o spor výkladu, který použil děkan FF UK Michal Pullmann a třeba právě kardinál Dominik Duka se postavil na stranu ostrého kritika Pullmannova pojetí Michala Klímy. Byť arcibiskupův postoj nepřekvapuje, přesto je v jednom ohledu zásadní. Duka nám bez okolků poskytuje další důkaz o zpolitizované církvi jako instituci. A tady tvrdím, že to je špatně. Není možné přestat totiž rozlišovat dva základní pojmy, jimiž jsou CÍRKEV a VÍRA.

Od mistra Jana Husa jsme přece  poučeni historií, že nelze tyto dva pojmy spojovat v jeden. Mají opravdu jen málo společného. Zatímco VÍRA jako taková je vnitřní, soukromá volba každého jedince, jeho osobní postoj, stejně jako bezvěrectví, tak CÍRKEV má historicky sice neoficiální, ale o to dnes více zřejmý status tradiční politické instituce, usilující všemi (ne)možnými prostředky o moc, vliv a majetky. Jak jsem už před okamžikem naznačil, tyto dvě definice se potkávají opravdu jen zřídka. 

Mám mezi věřícími spousty přátel a známých. Jsou to lidé skromní, pokorní, kdežto institut církve se projevuje zejména u nás v České republice často agresivně a mocensky. Koneckonců vždyť má i svoji politickou stranu, KDU-ČSL. Sám znám desítky příkladů, kdy řadoví věřící lidovce nevolí. Právě kvůli postojům církevní instituce. VÍRA je privátní způsob pozemského života daného jedince, CÍRKEV mocichtivý aparát někdy až nenasytných hodnostářů, kteří právě biblické učení užívají jako ochranný štít pro ospravedlnění svých skutků, chcete-li hříchů. Hříchů s poctivou VÍROU neslučitelných. 

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Vojtěch Filip

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…