Filip (KSČM): Jestli ze sebe necháte dělat blázny, je to váš problém

23.11.2018 12:57

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Filip (KSČM): Jestli ze sebe necháte dělat blázny, je to váš problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové,

dovolte mi, abych ve svém vystoupení navázal v podstatě na úvodní slovo pana předsedy ODS a místopředsedy Sněmovny Petra Fialy, který jasně řekl, že dnešní hlasování není o tom, jestli vláda plní nebo neplní program. Já se toho také přidržím a dovolím si nazvat mé vystoupení podle známého a populárního filmu Vrtěti psem, protože o to tady jde. (Důrazně.)

Dovolte mi, abych nejdříve ocitoval přehled mediálních vyjádření a proč jsem tedy přesvědčen, že nejde ve skutečnosti o to, jestli vláda plní nebo neplní programové prohlášení, jestli pracuje nebo nepracuje, ale že jde o úplně něco jiného.

Jestliže se podíváme na tuto kauzu v konkrétních číslech, tak mi dovolte, abych citoval a všechna čísla, která budu uvádět, jsou převzata z mediálního serveru NEWTON Media, který monitoruje téměř dva tisíce mediálních titulů všech skupin, které jsou v České republice vydávány.

Nejprve co předcházelo zveřejnění rozhovoru se synem Andreje Babiše. 29. října, během tří dnů, bylo zveřejněno 150 mediálních materiálů o prodloužení životnosti Dukovan až o deset let. Většina z nich zmiňovala, že tento názor zastává premiér Andrej Babiš. Existuje tedy legitimní obava opozice, že by nemusela být při největší investici v České republice v historii.

30. října - ještě vyšší počet mediálních titulů, cca 200, informovalo o skutečnosti, že Policie České republiky nebude stíhat Agrofert a. s. za dluhopisy. To je velké rozčarování pravicové opozice, protože to byl jeden z používaných argumentů, který se tedy ztratil a vyšetřovatelé odložili vyšetřování, protože se nejednalo o trestný čin.

10. listopadu, tedy den předtím, než bylo zveřejněno takzvaně šokující video, bylo publikováno celkem 475 mediálních materiálů, které zmiňovaly předsedu vlády, ale tématem bylo setkání stovky státníků v Paříži. O synovi pana premiéra nebyl ani řádek.

Kauza tedy vypukla 12. listopadu a reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka se vlastně na začátku příliš nerozjela, následovalo to vlastně až druhý den, protože ten samý den ji mělo jenom 18 mediálních titulů. Titulky jsou ale burcující. Fórum 24 - Děsivé svědectví a Andrej Babiš, že chtěl ze svého syna udělat blázna, aby vyřešil kauzu Čapí hnízdo. Podotýkám, že i ten název a citát je důležitý. CzZprávy.cz - Tohle je Andrej Babiš, člověk, který se nezastaví před ničím, i kdyby měl obětovat své děti. Seznam kromě videospotu připravil tentýž den i mediální materiál s videoreportážemi pod názvem Reakce na zpověď Babišova syna, politici žádají vysvětlení i demisi. Politici, kteří to žádali, si mohou připomenout, co tehdy doslova řekli na videu Seznam Zprávy. Sami reportéři, resp. Jiří Kubík se pokusil oslovit Andreje Babiše kdesi na pohyblivých schodech, podle vlastních slov ještě před odvysíláním reportáže. To jsou slova Jiřího Kubíka. A položil sugestivní otázku: Pane předsedo, zajímáte se o únos vašeho syna? A sám si na ni odpověděl. Jiří Kubík si sám odpověděl: Nebude odpovídat.

Kauza, která pak vypukla týden před 17. listopadem, se stala zcela nepřekonatelným mediálním hitem až do dnešních dnů. Jen za první tři dny byla informace převzata celkem téměř v 1800 mediálních materiálech. Ve včerejších zásadních vystoupeních v ČT 1 obvinili nejvyšší představitelé opozice předsedu vlády, že to byl on, kdo do veřejného prostoru zavlekl informace o zdravotním stavu jeho dětí. Informace, které jsem přečetl, svědčí o opaku. Možná by se hodilo, aby ti, kteří to tam zavlekli, se omluvili, ale je to věcí pana premiéra, jestli o to požádá například mandátový a imunitní výbor. Za omluvu by jistě stála slova, která byla prezentována Miroslavem Kalouskem, který řekl, že v jeho očích je rodič prase. Určitě se to nehodí a citoval jsem tedy výrok pana kolegy.

První ale o zdravotním stavu syna premiéra kromě videa, spotu Seznam psaly ve zmiňovaném pondělí 12. 11. oba mnou dříve jmenované internetové tituly Fórum 24 a CzZprávy a dále deník Blesk a jeho internetová mutace Novinky.cz a také internetové zpravodajství žel veřejnoprávní televize. Právě web veřejnoprávní ČT 24 zveřejnil nejpodrobnější informaci o zdravotním stavu Andreje Babiše a mohl bych citovat: Lékařka, která napsala zprávu o jeho zdravotní nezpůsobilosti, kvůli konfliktu s opozicí, do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou, nyní bere léky a má další lékaře. (?) Není obtížné zjistit, že samotný premiér se vyjádřil o zdravotním stavu svých dětí až následně. V dalších dnech, což bylo především vyvoláno konkrétními dotazy médií i politiků, kteří předvedli voličům neuvěřitelné mediální grilování. V tomto kontextu považuji slova některých z vás za opravdu alarmující a dovolte mi tedy, abych přestal citovat z mediálního souhrnu, který ukazuje, jak ta kauza vznikla.

Ano, nejde o program. Nejde o to, co tady říkal pan předseda Bartoš, který si dovolil obvinit Komunistickou stranu Čech a Moravy, že je to nedemokratická strana. Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou politickou stranou českého politického spektra a pokusy o její zakázání tady předvedli Ivan Langer a jemu podobní a nikdy, nikdy něco takového nebylo vysloveno. Možná, že kdybyste i vy měli tak demokratické stanovy jako my, tak by to rozhodování a rychlé soudy nebyly takové, jak si myslíte.

A proč tedy vrtěti psem? Víte, já jsem nevěřící člověk. Mojí filozofií je dialektický materialismus, historický materialismus a já si ověřuji a já ze sebe nenechám dělat idiota, promiňte mi, opakuji, nenechám ze sebe dělat idiota, když mi něco budou média předkládat. Já si opravdu ověřuji a v tom ověření vidím, že tady jde o mediální kauzu, nikoliv o to, abychom se tady bavili, jestli vláda funguje, nebo nefunguje. A jestli vy ze sebe necháte dělat blázny a budete věřit médiím, která vás chtějí manipulovat, je to váš problém! Ale já se do toho problému nenechám zavléct a se mnou ani poslanci a funkcionáři Komunistické strany Čech a Moravy. Nemám v úmyslu přispívat k destabilizaci této země. Té destabilizace jsme si užili dost, když jste nebyli ochotni jednat tak, abyste respektovali demokratické volby! Každý, každý, kdo chce, se může podílet na moci v České republiky. Ústava ČR říká, že každý má právo, a není menší právo voliče té, nebo oné politické strany. Jestli vy nerespektujete rovnost občanů před zákonem, je to váš problém, ale já na takovou nerovnost nepřistoupím. Nepřistoupí na ni nikdy Komunistická strana Čech a Moravy, která si váží Ústavy ČR a bude podle ní postupovat. A jestli chceme změnit zákon, od toho je diskuze v Poslanecké sněmovně. A nezlobte se na mě, opravdu, opravdu ze sebe nenechám dělat pitomce některými médii, která si myslí, že mě mohou ovlivnit! Já se ovlivnit nenechám a se mnou ani kolegové z KSČM.

Děkuji vám.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu