Filip (KSČM): Nedostatečná z chování, nejen za lhaní voličům

01.07.2017 6:31

Stejně jako děti školou povinné si i parlamentní politické strany zaslouží před prázdninami dostat vysvědčení za odvedenou práci. Není to ale na pochvalu.

Filip (KSČM): Nedostatečná z chování, nejen za lhaní voličům
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Na věcná řešení je různý úhel pohledu, ale chování vůči voličům můžeme hodnotit bez ohledu na solidaristický nebo individualistický politický program. A z chování by vládní strany zasloužily nedostatečnou. Jednak za mnohé lži, kterými ČSSD, ANO a KDU-ČSL zahltily voliče. A že jich nebylo málo…

Začněme u sociálních demokratů, kteří si často a rádi přivlastňují zásluhy někoho jiného třeba tím, že kopírují program jiných stran nebo se „inspirují“ návrhy zákonů jiných a ty pak vydávají za své. Na to jsme si již museli zvyknout. Svůj vlastní program pak plní ale jen zřídka. Za nejzásadnější nesplněný slib považuji zrušení církevních restitucí. V tomto ohledu se ČSSD vysmála voličům přímo do obličeje. Dalším (ne)slibem pak bylo vytvoření komerčního bankovního ústavu v rukou státu. A že k tomu byla právě v tomto roce nejlepší příležitost ani nemusím připomínat. I tento slib zůstal pouze na papíře, konkrétněji na letáčcích nesplněných slibů ČSSD.

Mistrovství světa ve lhaní by hravě vyhrálo i hnutí ANO. To svůj program a sliby neustále populisticky mění. Zřejmě největší „ANOlží“ A. Babiše a spol. je tvrzení: „My nejsme politici“. „Tak určitě,“ chtělo by se mi odpovědět. Strana jednoho člověka, kterému kolektivní rozhodování jako základní demokratické principy zřejmě vůbec nic neříkají. Jinak si neumím vysvětlit jeho výsadu zasahovat do kandidátek ANO, jak se mu zlíbí. Diktát v přímém přenosu!

Lidovci mají nedostatečných více, zejména za kopírování proimigrační politiky A. Merkelové i za paktování se se Sudetoněmeckým krajanským sdružením. Asi jsou přesvědčeni, že je volí občané v Německu a ne tady doma v Čechách, na Moravě a Slezsku. Jasná nedostatečná na vysvědčení za prokorupční jednání stran ODS a TOP 09 je prostý fakt. Už kvůli tomu, že nepodpořily majetková přiznání, která opětovně navrhovala zavést KSČM. Navrhovaná právní úprava měla zaplnit vzniklou mezeru v právním řádu v oblasti správy daní a omezit daňové úniky, popřípadě jim zcela zamezit. To se stranám ale asi zřejmě moc nelíbilo. Proč asi? K zamítnutí pomohly i strany vládní koalice.

V závěru nesmíme zapomenout ani na Úsvit, který se několikrát otřásl v základech. Příznivci a podporovatelé této „pseudostraničky“ mohli pouze sledovat, jak se tato strana drolí a její představitelé se mezi sebou hádají, zakládají si strany jiné a na sliby voličům jim už jaksi nezbývá čas. Důležitější je pro ně asi jen udržet se ve Sněmovně. Smutné! Tento způsob jednání zdá se mi poněkud nešťastný. A jaký na to máte názor vy, milí voliči?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…