Filip (KSČM): Není na co čekat - znárodnit

22.04.2021 4:31 | Komentář

Masivní mediální kampaň o tzv. senzačním, po více než 6 letech, nalezeném vážném podezření, zcela vymazala z mediálního prostoru skutečně vážnou věc, a to situaci v našem hutnictví, dnes v podniku Liberty Ostrava. Odboráři z tohoto podniku vůbec nehledali diplomatický slovník a rovnou mluví o cestě do Prahy a defenestraci.

Filip (KSČM): Není na co čekat - znárodnit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Připomeňme si, že NHKG, Nová huť Klementa Gottwalda, nebo také Donbas - před rokem 1990 zaměstnávala 23 tisíc lidí. Vlajková loď socialistického těžkého průmyslu. Jeden z nejvýznamnějších exportérů národního hospodářství. 1. ledna 1952 byla slavnostně zapálena první vysoká pec, z níž za dva měsíce vyteklo první surové železo.

V roce 2003, pod názvem Nová Huť, byla zcela privatizována a po mnoha spekulativních transakcích v průběhu času stojí dnes krok od propasti. Liberty Ostrava, tak se jmenuje v současnosti (před tím ještě ArcelorMittal), má už jen 6 tisíc zaměstnanců a její britsko-indický majitel (od roku 2019), ocelářský magnát Sandžív Gupta, přivedl ocelárnu na pokraj bankrotu. Situace je už natolik vážná, že zdejší hutníci a odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost.

Pro KSČM je nepřijatelné, aby poté, co bylo nutné uhelné doly zachraňovat od privatizátora typu Bakaly, problémech ve Vítkovických železárnách, byla zlikvidována i NHKG. Ano, NHKG. Tento podnik vybudovali komunisté a komunisté ho také budou bránit a chtít zpátky. Všemi dostupnými zákonnými prostředky.

Viníci daného stavu musí být konfrontováni s trestně právní odpovědností a bude-li prokázána, také potrestáni. V souvislosti s nyní moderním vyhošťováním, třeba i vyhoštěni z České republiky se zákazem cokoli koupit v ČR, ale určitě včetně propadnutí majetku v hodnotě způsobené škody. Nekompromisně.

Jediným možným řešením je podle KSČM převzetí Liberty Ostrava do vlastnictví státu. Stejně jako tomu bylo u OKD. Přesně v intencích těchto kroků budeme neprodleně konat. 20. dubna je to plánovaný bod na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V přímém ohrožení je nejen oněch šest tisícovek zaměstnanců, ale i další tisíce obyvatel Ostravska, pracujících pro Liberty Ostrava smluvně v navazujících odvětvích. Pokud jejich budoucnost nikoho nezajímá, KSČM ano.

Z bezduchého žvanění a planých slibů hutníci své rodiny nenakrmí a nájem nezaplatí. Rozkrádání a cílená likvidace národního hospodářství musí skončit. Dost bylo privatizace zisků a účtování ztrát státu, tedy všem občanům, daňovým poplatníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.