Filip (KSČM): Stížnost na hrubé zneužití veřejnoprávního média

28.10.2020 18:41

V České republice již delší dobu probíhá diskuse o kvalitě veřejné služby, kterou mají poskytovat veřejnoprávní média, tedy Český rozhlas, Česká televize a ČTK.

Filip (KSČM): Stížnost na hrubé zneužití veřejnoprávního média
Foto: hns
Popisek: Venkovní studio České televize v areálu stadionu Děkanka nedaleko Kavčích hor

Důvody  jsou různé, ale zejména sestávají z toho, že většina občanů se domnívá, že součástí veřejné služby by neměla být bulvární a znevažující vyjádření, jakož i využívání a zneužívání neférových novinářských praktik.

Kodex České televize v rámci naplňování veřejné služby ve svém čl. 5.13 uvádí, že Česká televize může získávat informace jen za použití poctivých a právním řádem dovolených postupů. V této souvislosti není možné opominout často manipulativní reportáže a urážlivá vyjádření v pořadu "168 hodin", která se tomuto ustanovení vymykají.

Konkrétně, v neděli dne 18. října 2020 odvysílala Česká televize na kanálu ČT1 v pravidelném publicisticky zaměřeném pořadu "168 hodin" reportáž nazvanou Selhání státu. V této reportáži e zazněl i předtočený (tedy ze záznamu) rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Ta po již ukončeném rozhovoru, mimo objektiv kamery, mezi lidmi z televizního štábu, tudíž mimo oficiální rámec, řekla: "To je bordel, co ten Babiš udělal, a teďkon to všichni musíme slíznout. To je debil. Pardon, s prominutím. Děkuju. Nashle." Konec citátu. Dramaturgyně a moderátorka pořadu Nora Fridrichová však tento mimoděk řečený "dozvuk" ministryně Maláčové zařadila v čase od 10:38 do 10:58 min., a to zcela jistě bez jejího vědomí, do zmíněné reportáže jako rádoby senzaci.

KSČM jako politická strana, která je trvalou součástí politického systému ČR a po celou dobu svého působení respektuje a dbá na dodržování ústavního pořádku a zákonů v ČR, je toho názoru, že Nora Fridrichová tímto laciným a navýsost bulvárním chováním nepřípustně porušila status veřejnoprávního média. Kodex České televize vymezuje v čl. 16 pravidla pro natáčení nebo nahrávání bez vědomí snímaných osob. Za natáčení skrytou kamerou nebo skrytým mikrofonem přitom kodex výslovně uvádí rovněž situace, kdy sice snímaná osoba kameru nebo mikrofon vidí, ale důvodně se domnívá, že nejsou uvedeny do provozu.

Jsme přesvědčeni, že se jedná o hrubé porušení slušnosti a korektnosti tímto zákonem zřizovaným veřejnoprávním médiem, které je zároveň i nejvlivnějším "hráčem" v českém mediálním prostoru, navíc placeným z peněz českých daňových poplatníků. Toto hrubé porušení slušnosti a korektnosti je zároveň možno vnímat i jako bezprecedentní útok na politický systém parlamentní demokracie právě ze strany veřejnoprávního média, ze zákona majícího povinnost nestrannosti.

Musíme zdůraznit, že Česká televize se ve zmiňovaném pořadu dopustila neakceptovatelného úskoku, pro který  v tomto případě  neexistuje omluva. Úskoku se přitom dopustila nejen vůči ministryni, ale i vůči divákům, když - v rozporu s vlastním kodexem – nesplnila svou informační povinnost a neupozornila je na použití skryté kamery a skrytého mikrofonu. Je bezpochyby jisté, že zařazení onoho dovětku ministryně Maláčové do reportáže bylo  úmyslné, s tím, že režie i dramaturgie reportáže musela vědět, že paní ministryně pronesla onen výrok mimo kameru, čili mimo oficiální rámec rozhovoru. Vyjádření paní Fridrichové, že politik musí počítat s tím, že mikrofony jsou zapnuty neustále, je nejen zákeřné a matoucí, ale nepřípustně a manipulativně kategorizuje občany a vytváří dojem nerovnoprávnosti občanů před zákonem. Navíc svědčí o neochotě pracovníků ČT podřídit se nezákladnějším pravidlům slušného jednání a respektu k osobnosti člověka, který odpovídá na otázky novinářů.  

Považujeme takový postup za neakceptovatelný, a i když ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je členkou jiné politické strany, tak KSČM by stejně razantně protestovala i v případě kohokoli jiného, kdo by se ocitl v pozici záměrně dehonestované paní ministryně.

KSČM proto tímto přípisem žádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o posouzení předmětné reportáže a o případné vyvození potřebných zákonných kroků, a to z titulu  působení a  kompetencí RRTV, tedy zejména s ohledem na zákon 231/2001 Sb.,  a to především, i když nejen,  jeho části Práva a povinnosti při vysílání programu, kde obsah programů, včetně provozovatele vysílání za zákona, je předmětem paragrafu 31 tohoto zákona.

Rovněž žádáme Radu ČT, aby v souladu se svými kompetencemi prosadila  u generálního ředitele České televize okamžité akceptování nejen závazného  Kodexu ČT, ale i profesionalizaci dramaturgie a režie ve zmiňovaném pořadu, jakož i dodržování zákona jako takového. Natáčecí podrazy nemohou být normou kvality veřejnoprávního média. 

Nemůžeme a nebudeme nadále přihlížet tomu, jak se z největšího a nejvlivnějšího českého média stává bulvární stoka, plná zášti, nenávisti a neprofesionality, cílená na likvidaci neznámo kým vybraných politiků nebo dalších osob veřejného života.

 V Praze dne 22. října 2020     

Adresáti:

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání     
Škrétova 44/6
120 00 Praha 2
podatelna@rrtv.cz

Rada ČT
Kavčí hory
140 70 Praha 4
radact@ceskatelevize.cz

Na vědomí:  

Evropská vysílací unie
L'Ancienne-Route 17A
Poštovní schránka 45
1218 Le Grand-Saconnex  Ženeva
ŠVÝCARSKO

Převzato z Profilu.

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Vojtěch Filip

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).