Fleischer (SPR-RSČ): ČSSD slibovala, ale byla horší, než jimi kritizovaná minulá vláda

04.05.2018 5:38

Ostrá kritika, odvážná prohlášení a plané sliby, tak by se dala nazvat volební kampaň ČSSD v roce 2013 a následky vládnutí socialistů pociťujeme a budeme pociťovat my všichni ještě dlouho. Nyní hrozí, že tato strana obsadí 5 křesel ve vládě.

Fleischer (SPR-RSČ): ČSSD slibovala, ale byla horší, než jimi kritizovaná minulá vláda
Foto: archiv
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

V roce 2012 kolabovaly počítače úřadů práce a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 odstoupil a jeho náměstek Vladimír Šiška později dostal čtyři roky vězení za zmanipulované tendry na IT systémy.

Ve volbách v roce 2013 pak ČSSD a po volbách Marksová slibovala vyčistit resort od problémových a předražených zakázek.

Jenže současné vedení Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s Jaroslavou Němcovou z  říká, že po éře Marksové zbyla v úřadu snad ještě větší spoušť než po Drábkovi. Několikrát jsem zde psal, že Marksová byla nejhorší ministryně v polistopadové historii vlád ČR a doládal to důkazy její činnosti a mnohdy spíše nečinnosti.

Oč jde? Stala se chyba, že smlouva o podpoře a rozvoji ekonomického a informačního systému dovoluje neomzený nárůst nákladů, služby rozvoje systému jsou definovány vágně a bez bližší konkretizace budoucího plnění. Takže službu zvanou „Rozvoj“ je možné pokládat za cokoliv a to je opět známá finta, kterou Marksová otevřela státní kasu, kam proudily peníze, určené lidem v nouzi. Místo aby se starala o důležité smlouvy a důkladně prověřovala jejich obsah a význam, pouze do televize breptala o tom, jakých úspěchů socialistická ministryně za ČSSD  dosáhla a jak se budou mít dobře rodiny s pěti a více dětmi, jejichž rodiče dlouhodobě nepracují.

A znovu tu máme kauzu prodražujících se IT systémů za stovky milionů, které zaplatili občané v daních socialistickým přerozdělováním a obohacováním firem, které se na státních zakázkách podílejí.. Systémy úřadu práce ale stále nejsou hotové a přitom stojí třeba i třikrát tolik, než se na začátku plánovalo.

Například: Projekt se složitým názvem „Integrovaná podpůrná provozní data“ měl podle smlouvy vyjít na 102,2 milionu. Když ale nová ministryně a její lidé přišli loni v prosinci do funkcí, zjistili, že rozpočet se zbytečně navýšil zhruba o dalších 200 milionů. Šly však peníze na pomoc chudým lidem? Nikoliv, naopak.

Podobné je to třeba i s ekonomickým systémem: ze 42,5 milionu se už cena vyšplhala na 87,7 milionu. Zbytečné náklady navíc, které mohla Marksová zachránit pro účely, pro které se peníze do sociální oblasti přidělují ve státním rozpočtu.

Prioritní má být část financí, která by měla putovat těm, kteří jsou v nouzi a menší část by měla jít ma mzdy úředníků a správu systémů a budov. Socialistka Marksová však, přes veškeré hrdinské sliby před volbami 2013, situaci ještě zhoršila a obrátila priority resortu.

Marně jsem varoval před Marksovou v mých článcích, nikdo je nečetl, nebo nebral do úvahy. Jsem přece "jen" republikán...

Nabízel jsem náš republikánský sociální program a kontrolu systému financování projektů, které zajišťují chod úřadů práce. A spravedlivou podporu v nouzi podle odpracovaných let.

Nedávno jsem psal o šetření peněz na tisících úřednících, kteří jsou duplicitní v systému a úřad práce má vlastně dva odbory – registrace a komunikace s žadatelem o práci a odbor hmotné nouze, což by obojí byl schopen zvládnout jediný pracovník na jediném pracovišti a to by znamenalo urychlení procesů na úřadech práce a úsporu na mzdách desetitisíců zbytečných úředníků, jejichž efekt je nulový a jejichž platy ubírají peníze, určené především ne úředníkům, ale lidem v krátkodobé  nouzi. Nehledě na úspory za zbytečné dvojí budovy v mnoha městech.

Marksová ovšem měla jiné plány, i když jsem se jí snažil sám kontaktovat s mými návrhy a připomínkami, například v oblasti pomoci lidem, kteří přišli do jiné obce za prací a nemají na kauci a nájem bytu. To Marksová svěřila své zástupkyni, která mě v mailech s pravopisnými chybami, neustále odkazovala na platné zákony, které ji umožnily spát na ministerstvu a doslova si nechat unikat důležité věci. Marksová fakticky ministerstvo nikdy neřídila, jen umožnila opět obohacení několika firmám, které dodávaly služby úřadům práce.

Navíc se zpětinásobil počet úkonů a formulářů při banální žádosti o krátkodobou pomoc v nouzi, ať jde o příspěvek na bydlení, nebo na živobytí, který byl mnoha stům tisícům lidí odepřen, nebo žádost pro složitost tito lidé vzdali ale tím se nic neušetřilo, naopak finance putovaly firmám, zajišťujícím chod úřadu.

To je přesně ten okamžik, který mě přiměl k dalšímu návrhu a to osobní trestně právní odpovědnosti ministrů a poslanců, za svá rozhodnutí na svém pracovišti, která mají fatální následky na občany i státní rozpočet, který živíme my všichni.

ČSSD se opět ukázala nevolitelnou, ale v současnosti se jedná o přidělení 5 ministerstev této straně v nové vládě.

Krást a rozhazovat se tedy bude za peníze občana dál a nic nového volby nepřinesly, dokonce ani o ničem nerozhodly, protože občané ČSSD ve volbách jasně sesadili a politici je opět dostali do hry.

Karel Fleischer
místoředseda SPR-RSČ Miroslava Sládka
předseda MO Brno SPR-RSČ Miroslava Sládka
Lídr kandidátky SPR-RSČ Miroslava Sládka do zastupitelstva města Brna 2018

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.