Fleischer (SPR-RSČ): České vlády neřeší bytovou výstavbu, bezdomovců přibývá

15.05.2017 8:35

Česká vláda se chlubí úspěchy a ekonomickým růstem. Avšak vůbec neřeší nejzákladnější potřebu občanů – bydlení.

Fleischer (SPR-RSČ): České vlády neřeší bytovou výstavbu, bezdomovců přibývá
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Chudá Indie se chystá v příštích sedmi letech investovat 1,3 bilionu dolarů do výstavby nových bytů, která by mohla navíc přinést až dva miliony pracovních míst.

"Máme sen o roku 2022. Každý Ind by měl mít dům. Ten musí být vybaven elektřinou, vodou a dalšími základními zařízeními. Zároveň by měly existovat nemocnice a školy v okolí," řekl premiér Indie Narendra Modi pro indický server Thequint.

V mnohem bohatším Švédsku věnují investice do bydlení. Známý je projekt „Stockholm roste“ v němž se plánují stovky velkých a malých stavebních projektů. Spolu s výstavbou bytů se jedná i o výstavbu komunikací, cyklostezek, provozoven, parků a prostředí nových sídlišť, atd.

V několika letech se očekává navýšení počtu obyvatel Stockholmu na milion osob. 

Ovšem tzv. „Velký Stockholm“ tedy i s předměstími, který má 2 277 856 obyvatel, plánuje do roku 2025 celkem 250 000 nových bytů a obyvatelstvo vzroste o 380 000 lidí.

V České republice je tomu ale naopak.

Denně z médií slýcháme, jak se daří české ekonomice, ale nikde není nic vidět.

Celkový počet bezdomovců se nyní odhaduje na 68,5 tisíce osob. Alarmující je množství lidí bezprostředně ohrožených ztrátou bydlení. Podle výzkumu je to bezmála 120 tisíc osob.

Většina případů je způsobena řáděním soukromých exekutorů , kdy každoroční počet exekucí se blíží milionu.

České vlády podporovaly pouze trh s dluhy a se zabavenými byty. Ovšem výstavba bytů ani jednu parlamentní stranu nezajímá.

V ČR téměř neexistují sociální byty, většinou jde o ubytovny v rukou lidí kolem ODS a ČSSD a kde v pokoji žije 5 lidí, každý za 5000 korun, což zaplatí úřady práce doplatkem na bydlení a příspěvkem na bydlení.

ČSSD dělá zákony tak, aby vyhnala nájemníky z pronájmů bytů v rodinných domech a pronájmů částí bytů, nebo celých bytů v osobním vlastnictví. Cílem je nahnat kšefty svým koňům, vlastnícím ubytovny.

Kromě neexistence sociálních bytů, které má každá jiná země, nevidíme v ČR žádnou adekvátní výstavbu nového nájemního bydlení v rukou státu, či krajů, nebo obcí.

Je tedy zjevné, že současné politiky vůbec nezajímá základní lidská potřeba každého občana naší země – bydlení.

Staví se předražené tramvajové tratě, metro v Praze a různé tunely, staví se kan celářské budouvy v luxusním provedení, které jsou prázdné. Staví se zde předražené kruhové obejzdy i tam, kde postrádají smysl, ale byty žádného současného parlamentního politika nezajímají.

Je vidět, že zájmem politiků je jen kšeft a vlastní kapsa ale potřeba bydlení občanů nikoho nezajímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.